Ayesha Harruna Attah
Els Meelker
fictie
  • 3283 keer bekeken
  • minuten leestijd
  • Reacties

Waardering

2 april 2019 De honderd waterputten van Salaga
Dit boek gaat over de (lokale) slavenhandel in Ghana aan het einde van de 19de eeuw. Het verhaal van ‘De honderd waterputten van Salaga’ speelt zich af tijdens de turbulente periode voordat de kolonisatie op gang kwam.
De Duitsers en Britten zijn dan nog bezig om het land te verkennen en om er hun invloed stapsgewijs uit te breiden. Het land kreunt onder deze onzekere situatie vol met allianties en wisselende machtsverhoudingen.
De hoofdfiguren in dit boek zijn twee vrouwen met zeer verschillende achtergronden. Wurche is de dochter van een stamhoofd. Zij groeit op in rijkdom. Door haar afkomst heeft ze echter veel verplichtingen, en dat beperkt haar.
Aminah groeit op in een eenvoudig klein dorpje. Haar rustig leven verandert grondig wanneer ze wordt ontvoerd en tot slaaf wordt gemaakt.
Door het lot worden hun levens met elkaar verbonden.
We volgen de levenswandel van beide vrouwen en komen zo al lezend veel te weten over het wel en wee van vrouwen in Ghana, vόόr de kolonisatie.
Als lezer leer je niet enkel bij over het bereiden van voedsel en de heersende man-vrouwverhouding, je krijgt ook veel informatie over religie en politiek. Ook onderwerpen zoals feminisme, interraciale vriendschap en huiselijk geweld komen in ‘De honderd waterputten van Salaga’ aan bod.
Dit boek probeert veel zaken samen te brengen, maar daardoor blijft alles wat oppervlakkig.
Het grootste minpunt ervan is echter dat de hoofdpersonages niet goed uit de verf komen. Het blijven vlakke figuren, hun ontwikkelingen hebben weinig diepgang. Daardoor is het moeilijk om echt mee te leven met hun avonturen.
Het einde van het verhaal is ook nog eens een liefdescliché.

Zo blijf je als lezer een beetje op je honger zitten
Ayesha Harruna Attah
Els Meelker
fictie
recensent
_Els Meelker recensent
Meer van Els Meelker

_Van zelfde auteur

_Nieuwste recensies

Bekijk alle nieuwe recensies