Marcel Hendrickx
Els Meelker
Non-fictie
  • 3711 keer bekeken
  • minuten leestijd
  • Reacties

Waardering

7 februari 2019 Burn-out begint in de kleuterklas.
De titel van dit boek is misleidend. Dit boek heeft niets te maken met kleuterklassen. De schrijver bedoelt dat een burn-out vaak het gevolg is van perfectionisme dat ontstaan is in de vroege kindertijd. Dit boek gaat dus niet over onderwijs, maar over volmaakt willen zijn en dat dit streven je op den duur opbrandt.
Het boek is bedoeld voor iedereen die perfectionistisch is en moeite heeft om met die druk om te gaan. Alles goed willen doen helpt je vaak om dingen te bereiken in het leven, zoals een carrière opbouwen. Maar de prijs die je ervoor betaalt, is hoog. In de plaats van fluitend door het leven te gaan, word je beheerst door stress, angsten, schuldgevoelens en ontelbare dingen die moeten.
Als je er door het lezen van dit boek bewust van bent geworden dat je perfectionistisch bent en dat je daar last van hebt, dan is het tijd om je los te maken uit het keurslijf ervan. Zoek hulp en laat je coachen. De schrijver heeft een eigen methodiek ontwikkeld om je hierbij te helpen. Informatie hierover en over perfectionismecoaches zijn te vinden op deze en deze sites.

Of lees ook het vorige boek van de schrijver: ‘Zeg me dat ik oké ben’ (Manteau, 2016 )
De schrijver begint dit boek met een betoog over onze ontspoorde maatschappij waarin wij leven. Ontspoord omdat de balans tussen denken en voelen bijna volledig is overgeslagen naar rationeel denken. Ontspoord omdat de druk op de jeugd te groot is. Ontspoord omdat het onderwijs te zeer prestatiegericht is. Ontspoord omdat we onze aardbol in versneld tempo aan het opwarmen zijn. Ontspoord omdat we vluchtelingen niet barmhartig opvangen. Els Meelker
Kortom, de schrijver maakt zich druk over veel zaken. Ik weet niet of dit betoog in dit boek op zijn plaats is, maar het geeft je wel een beeld van deze betrokken en bevlogen schrijver.
De schrijver legt uit hoe perfectionisme en burn-out ontstaan en welke symptomen je kan herkennen bij jezelf of een ander. Deze beschrijvingen zijn evenwel vrij algemeen, waardoor iedereen zichzelf wel zal herkennen in een of ander symptoom. Maar de getuigenissen van mensen met perfectionisme verduidelijken veel. Dit is dan ook het sterkste deel van het boek.

De twee laatste getuigenissen waren misschien overbodig omdat die twee zeer complexe situaties beschrijven en het niet altijd duidelijk is in welke mate het perfectionisme hierin een rol speelt.
Kortom, dit is een interessant boek, zeker door de getuigenissen. Het is geen zelfhulpboek, maar een boek dat je tot inzicht wil laten komen. Zodat je daarna in actie kan komen, bijvoorbeeld door hulp te zoeken.
Marcel Hendrickx
Els Meelker
Non-fictie
recensent
_Els Meelker recensent
Meer van Els Meelker

_Van zelfde auteur

_Nieuwste recensies

Bekijk alle nieuwe recensies