Leslie D'Hondt
Isabella Vanremoortele
fictie
  • 512 keer bekeken
  • minuten leestijd
  • Reacties

Waardering

18 oktober 2023 Rauwdag
Rauwdag beschrijft de laatste dag van het leven van de West-Vlaamse bejaarde George, die na het overlijden van zijn vrouw Julia geen zin meer heeft om verder te leven en het drastisch besluit neemt om op 30 november zijn vrouw Julia te vervoegen.
Rauwdag is een prachtig sereen boekje (101 blz.) waarin de lezer meteen vanaf de eerste bladzijde meegezogen wordt in de weloverwogen beslissing van George om op 30 november zijn leven te beëindigen.
Vanuit een subjectief cameraperspectief beschrijft de auteur heel gedetailleerd alle handelingen en gedachten van Georges vanaf de ochtend dat hij naast zijn overleden vrouw in bed wakker wordt tot en met het moment dat hij zijn tot in de puntjes voorbereide plan om te sterven uitvoert.
Aan de hand van flashbacks krijgt de lezer meer informatie zijn vrouw Julia. Waar hij als kind met haar na schooltijd in de velden liep en ze pas terug naar huis kwamen als ze Julia’s moeder hoorden roepen dat het eten klaar was. Echter toen hij twaalf jaar werd mocht hij ineens niet meer van Julia’s moeder met haar spelen. “George is twaalf, grote jongens spelen niet. Ze denken aan andere dingen.” De avond dat zij hem - tien jaar nadat haar moeder hem de deur wees -  ten dans vraagt op een feestje van zijn vriend André en zijn vrouw Angèle, zijn huwelijk met Julia, de laatste reis die ze samen naar Zwitserland deden en waarin Julia zich afvroeg of het nu het moment is om te praten over wat als een van ons sterft, maar George het gesprek steeds wegwimpelt, de vriendschap met André, enzovoorts.
Leslie D’Hondt slaagt erin om met weinig woorden prachtige sfeerbeelden te creëren, bijvoorbeeld: ‘De lucht in de kamer was kil en verzadigd met waterdamp die ze die nacht hadden uitgeademd.’ Of ‘De instructies hiervoor stonden op gelijnd papier, nauwkeurig uitgeschreven, geduldig wachtend in een met tonglikken dichtgeplakte envelop, die leunde tegen de klok op de eiken balk van de schouw.’
Het verhaal speelt zich af in de jaren tachtig. Waarom de auteur voor deze periode gekozen heeft en welke meerwaarde het boek hierdoor krijgt, is me niet echt duidelijk omdat het verhaal – mijn inziens – ook in 2023 zou kunnen afspelen.

Het is het eerste boek van Leslie D’Hondt, een mooi debuut.

Isabella Vanremoortele
Leslie D'Hondt
Isabella Vanremoortele
fictie
Recensent Humanistisch Verbond
_Isabella Vanremoortele - Recensent
Meer van Isabella Vanremoortele

_Van zelfde auteur

_Nieuwste recensies

Bekijk alle nieuwe recensies