Alexander MacLeod
Gerda Sterk
fictie
  • 731 keer bekeken
  • minuten leestijd
  • Reacties

Waardering

9 februari 2023 Dierenmens
Wie fictie leest om te ontsnappen aan de dagelijkse zorgen laat dit boek best liggen, want het dompelt je onder in de moeilijkheden van een relatie of drukt je gewoon op het feit dat je een unieke mens bent.
Lagomorf
De titel van het eerste verhaal wijst naar de diersoort waartoe een konijn behoort en sluit aan bij de intrigerende titel van de bundel. De ik-persoon treedt in een soort diepgaand contact met zijn huisdier, Gunther, het konijn. Dat vormt de aanleiding om op zijn huwelijksleven terug te kijken, op de manier waarop het konijn in hun leven kwam, op de reacties van de kinderen, op de nakende scheiding met zijn vrouw, op een hele reeks alledaagse dingen.
Het plotse optreden van de slang vormt een breuk. Misschien is het allegorisch bedoeld: het konijn kreeg juist de vrijheid in de tuin (het paradijs) en wordt dan in een wurggreep gepakt door een slang. De ik-persoon lijkt op de aartsengel die de slang met een hark doorspiest en met zijn voet "het kwaad" verplettert. Dit lijkt vergezocht, maar achter de soms alledaagse gebeurtenissen gaat méér schuil, zoals de diepe eenzaamheid van de verteller, iets waarvan hij zichzelf niet bewust lijkt te zijn.
Uniek en eenzaam
"Ik weet dat ik anders ben dan andere mensen". Zo luidt het begin van het verhaal waarin de verteller ons zogenaamd wil uitleggen waarom hij van de transportband in de luchthaven een willekeurig koffer meegrist. In zijn hotelkamer inspecteert hij vol spanning de inhoud, waarna hij de koffer stiekem terugbrengt. Heel even heeft hij deel uitgemaakt van een ander en misschien zinvoller bestaan. Ook in het verhaal Wat de doden willen speelt eenzaamheid een grote rol. In een ander verhaal beschrijft hij het einde van een vriendschap en een bijna-verkrachting. Ook die verteller kan bij niemand terecht om zijn hart uit te storten.
Leesvreugde
De inhoud zal u misschien niet altijd verblijden, maar de literaire stijl wél. 
De ontmoeting met een haai: "Mijn oog ontmoet zijn oog, dat volmaakt rond is en nooit knippert... Elk onderdeel is echt, maakt deel uit van de wereld, is hier. Hier, nu, bij ons." Elke ontmoeting  - ook een banale - krijgt door de kracht van de beschrijving en de karakterisering iets bijzonders. Hoe hij de details van de moeilijkheden beschrijft die bij alle relaties opduiken - of het over familie gaat of over andere relaties - dat maakt het boek lezenswaard.

Gerda Sterk
Vertaler: Auke Leistra
Alexander MacLeod
Gerda Sterk
fictie
Lid van Humanistisch Verbond, VJV, SKEPP
_Gerda Sterk - Recensent
Meer van Gerda Sterk

_Van zelfde auteur

_Nieuwste recensies

Bekijk alle nieuwe recensies