Jonas Jonasson
Gerda Sterk
fictie
  • 1021 keer bekeken
  • minuten leestijd
  • Reacties

Waardering

16 januari 2023 De profeet en de idioot
Al wie zijn eerste boek gelezen heeft "De 100-jarige man die uit het raam klom en verdween", zal opnieuw veel plezier beleven aan dit boek. Het gegeven is even gek als de titel: Johan is een geniale kok, maar verder is hij zwak begaafd. Zijn oudere broer noemt hem "de idioot" en profiteert van hem op alle mogelijke manieren. Hij verkoopt het ouderlijk huis in Stockholm, steekt de grote som in zijn zak en "schenkt" zijn broer een oude camper om in te wonen.
Johan is een bar slechte chauffeur en manoeuvreert de caravan van een vrouw de berg af. De vrouw voorspelt het einde van de wereld en daarom noemt Jonasson haar "de profeet". Het tweetal gaat op weg en neemt een vrouw van 75 mee aan boord. Vóór de aarde vergaat willen ze Rome bereiken om de oudere broer van Jonas eens flink de les te lezen. De roadtrip eindigt daar niet en de wereld vergaat niet. Ze moeten namelijk op de Comoren nog iets regelen met de president!
Corruptie en eigenbelang
De gekke gebeurtenissen volgen elkaar in een snel tempo op. Je wilt als lezer absoluut vernemen hoe het afloopt, terwijl je voortdurend de verzekering krijgt dat het goede zal winnen en het kwade gestraft wordt. Jonasson neemt ook hier weer de gelegenheid te baat om te laten zien hoe wereldwijd corruptie werkt en eigenbelang voor de meesten voorop staat. De president van de Molukken en de broer van Johan zijn daarvan een schitterende voorbeelden.
Ironie, sarcasme, cynisme en elke andere vorm van humor worden veelvuldig ingezet. Op p. 191 lezen we dat Interpol "blijft doorzwoegen aan onze kleine kwesties, zoals mensenhandel, internationaal terrorisme". Of het antwoord van de corrupte president van de Molukken op de opmerking dat de kindersterfte in zijn land ronduit verschrikkelijk is: "Dan groeien er niet zoveel op tot analfabeet".
In humor verpakte waarheid
Wie de aanklachten achter al de humor niet zou opmerken, die is ziende blind. Jonasson overdrijft de humor, maar niet de wantoestanden. Hij noemt Stalin, Poetin, Trump en andere bekenden bij naam. Hij schrijft over belastingparadijzen, over de Russische maffia, over wat mensen elkaar aandoen uit eigenbelang, maar dat zit allemaal verpakt in zijn ogenschijnlijk idiote verhaal.
En er is zelfs plaats voor romantiek, ook voor de 75-jarige en voor de profeet.

Gerda Sterk
Jonas Jonasson
Gerda Sterk
fictie
Lid van Humanistisch Verbond, VJV, SKEPP
_Gerda Sterk - Recensent
Meer van Gerda Sterk

_Van zelfde auteur

_Nieuwste recensies

Bekijk alle nieuwe recensies