John H. Boom en Berber Boom
Paul Van Aelst
Non-fictie
  • 473 keer bekeken
  • minuten leestijd
  • Reacties

Waardering

12 december 2023 Parijs. Couleur Locale.
Wandelend door onbekend Parijs. Dit is de zesde, geheel herziene uitgave van “Parijs. Couleur locale”. Voor het eerst verschenen in 2000 en sindsdien al een paar keer aangepast. Een boek over een stad zal altijd tijdelijk zijn en stelt dikwijls teleur als je je het een paar jaar na zijn uitgave toch nog wil volgen. Een reden temeer om na het lezen van dit werk snel naar Parijs te gaan om de informatie die je hier ontdekt, daar te gaan beleven.
De auteur John Boom (1919 – 2009) studeerde cultuurgeschiedenis aan de Rijksuniversiteit Groningen, waarna hij zijn vader opvolgde als uitgever. Schrijven en illustreren van reisverhalen bleven zijn vrijetijdsbesteding. Zijn dochter Berber Boom (1958) studeerde aan de Frederik Muller Academie en de kunstacademie. Ze actualiseerde en completeerde de teksten van haar vader en voegde mooie illustraties van haar hand toe.
Parijs is voor velen de lichtstad met grote monumenten, zoals Eiffeltoren, Notre-Dame en Louvre en aantrekkingspolen, zoals de Champs-Elysées, de Moulin-Rouge of Père Lachaise. Dit boek belicht een andere kant van deze metropool.
John Boom verbleef ieder jaar een maand in Parijs en verkende dan de stad te voet, met bus of metro. Hij kende natuurlijk die grote publiekstrekkers maar zocht naar plekken die de steeds gehaaste reiziger links laat liggen. Het was hem te doen om de “couleur locale” van vergeten pleinen, parken, straatjes en monumenten. Hij maakte er een stedelijke ontdekkingstocht van, gespreid over veertig hoofdstukken. Elk kort deeltje beschrijft een bijzonderheid van deze grootstad. De meest gevarieerde plaatsen komen aan bod en hij beschrijft ze met fantastisch enthousiasme. Je zou hem zo willen volgen en je zelf onderdompelen in deze buurten die hij zo kleurrijk tekent. De schilderijtjes die zijn dochter eraan toevoegt maken het geheel nog kleurrijker. Het is toerisme met de rem op, genieten en opgaan in wat je bezoekt.
Parijs. Couleur Locale is geen klassieke reisgids. Er zit geen systeem in de volgorde van de hoofdstukken. Het is alsof de auteurs zo maar wat rondlopen. Soms gaan ze wat opzoeken wat eerder hun interesse had opgewekt. Je kan het boek dan ook van begin tot eind doorlezen, of doorbladeren en beginnen lezen daar waar je oog op valt. Het boek is best bruikbaar om je uitstap naar Parijs te plannen. Maar het is ook prettig om er na je reis in te bladeren en dan weer weg te mijmeren over de geziene plaatsen of gemiste kansen te ontdekken. Dat laatste is dan een aansporing voor een volgende keer.
De illustraties in het boek zijn als miniaturen, kleurrijk en fijn. Ze maken het werk extra-waardevol. Ook de kleurenfoto’s zijn van zeer goede kwaliteit.
Om de inhoud van het boek ten volle te kunnen volgen heb je wel een goed (gedetailleerd) stadsplan nodig. Ik volgde Boom op zijn wandelingen met het computerprogramma Google Maps, wat opzoeken vereenvoudigde en je ook al een extra beeld bezorgt van wat er in het boek beschreven staat.
Er is geen register opgenomen, dat zou het terugvinden van gelezen stukken wel vergemakkelijken. Van Parijs, wandelen en ontdekkingstochtjes houden, helpt om dit boek te appreciëren. Met dit werk vind je je weg in het andere Parijs.

Paul Van Aelst
John H. Boom en Berber Boom
Paul Van Aelst
Non-fictie
-
_Paul Van Aelst - Recensent
Meer van Paul Van Aelst

_Van zelfde auteur

_Nieuwste recensies

Bekijk alle nieuwe recensies