5 maart 2025
In het voetspoor van de vooruitgang
In dit boek beschrijft de auteur een aantal uitvindingen die volgens hem ervoor zullen zorgen dat de wereld kan worden gered.
Sebastien Valkenberg, filosoof en publicist, is geboren in 1978. Hij schrijft voor EW Magazine en De Telegraaf en heeft een column in het Financieel Dagblad. Als lid van de Bende van de Vooruitgang trekt hij langs theaters met een vrolijke Revue van de Vooruitgang.
In dit boek In het voetspoor van de vooruitgang zwerft hij door Nederland en België op zoek naar bedrijven die iets voor de toekomst kunnen betekenen. Hij zoekt naar oplossingen voor morgen in deze hoogtechnologische wereld.
Op ontdekkingsreis naar hedendaagse wonderen start hij in Nijmegen bij de Radboud Universiteit. Hier is een bril ontwikkeld die dankzij een ingeplante breinchip blinden terug kan laten zien. Even verder bezoekt hij een kliniek die een exoskelet ontwikkelde. Dit is een uitwendig pak dat de patiënt helpt zich te bewegen. Gekoppeld aan neuromodulatie slagen de artsen erin patiënten zich zonder pijn te laten bewegen.
Van hieruit is het een verre trip naar de Vlaamse kust. Hier beschrijft hij een experimentele opstelling om zeewater te ontzilten. Terug in Nederland is er een bezoek gepland aan een verticaal landbouwbedrijf. Nu beschikbare landbouwgrond schaars wordt en het van belang is om de producten dicht bij de verbruiker te telen, kan dit een oplossing worden. In hetzelfde vakgebied is er het onderzoek naar zaadtechnologie. De gebruikte zaadjes worden zodanig veredeld dat de opbrengt groter wordt. In dit gebied belanden we ook bij de geslachtsbepaling van bevruchte eieren. Met toekomstige haantjes kan de kippenindustrie niets doen. Op deze manier kunnen ze al voor het uitbroeden geliquideerd worden.
Op zoek naar kaas bezoekt Valkenberg geen boerderij maar een hoogtechnologisch labo aan de Universiteit van Gent. Precisiefermentatie zorgt daarvoor. Ook kweekvlees staat op zijn programma en de eerste proeverij gebeurde in januari 2024 met bevredigend resultaat.
De opwarming van de aarde is tegenwoordig het grote knelpunt. In Enkhuizen kan hij terecht bij een bevlogen wereldverbeteraar die met het mineraal olivijn hoopt voldoende CO-2 te kunnen binden om een gunstige invloed uit te oefenen.
In het laatste hoofdstuk bezoeken we een thoriumcentrale die de oplossing zou kunnen betekenen voor het energievraagstuk. Valkenberg verdedigt het gebruik van kernenergie en minimaliseert de gevaren ervan.
Met In het voetspoor van de vooruitgang schrijft Valkenberg een pleidooi voor de wetenschap en haar innovatieve ontwikkelingen. Volgens hem zijn de meest uiteenlopende problemen oplosbaar als de wetenschap maar de vrije hand en voldoende ondersteuning krijgt om te experimenteren. Hij concludeert dat alle beschreven projecten uitdagend zijn, maar technisch mogelijk. Enkel de bevolking dient nog te worden overtuigd. Er is wel een probleem met de moeilijk voorspelbare toekomst en het financieel risico. De rest is slechts verbeelding en volharding. Zelf is hij overtuigd enthousiast bij alle ontwikkelingen.
Valkenberg maakt een romantische voorstelling van elk beschreven project. Er is weinig diepgang te vinden en zeker geen wetenschappelijke uitleg. Hij schrijft wervend vlot, is gemakkelijk leesbaar en heeft een badinerende toon. Het is een ware goed-nieuws show die hij brengt en nergens heeft hij ook maar terloops kritiek op de nieuwe ontwikkelingen. Verder minimaliseert hij alle mogelijke problemen.
Valkenberg onderscheidt drie delen in zijn boek met telkens drie hoofdstukken: Mens, Natuur en Klimaat. Deze indeling zegt echter weinig over de inhoud. De problemen in de werkelijkheid zijn niet zo gemakkelijk oplosbaar als ze worden voorgesteld in dit boek.
Een gemiste kans om kritisch de ontegensprekelijke positieve ontwikkelingen te bespreken. Deze moeten gezien worden in de huidige maatschappelijke toestand en niet klakkeloos de hemel te worden ingeprezen. We moeten openstaan voor de wetenschappelijke ontdekkingen en creaties. Ze kritiekloos achternalopen kan echter niet de bedoeling zijn van een ernstig wetenschappelijk werk.
Paul Van Aelst
Meer van Paul Van Aelst
Paul Van Aelst