Joost en Hans Bourlon
Gerda Sterk
Non-fictie
  • 1725 keer bekeken
  • minuten leestijd
  • Reacties

Waardering

19 november 2021 HET KUNSTUUR. Boek en tentoonstelling, derde editie
De derde editie van deze tentoonstelling hanteert dezelfde tactiek als de twee vorige en waarom niet?! Het was en is een succesformule. Deze unieke tentoonstelling heeft plaats in de Heilige Geestkapel en het aanpalende Heilige Geesthuis in Mechelen. De kapel dateert van het einde van de dertiende eeuw en is sinds 1938 beschermd als monument.
In de wachtruimte krijgen we luisterapparatuur. Een medewerkster geeft algemene richtlijnen, terwijl de klok begint af te tellen. Stipt op het gereserveerde uur gaat een deur open. Er staan vouwstoelen die we mogen meenemen. In drie opeenvolgende ruimtes staat de toeschouwer tamelijk dicht bij een tiental kunstwerken. Een bekende Vlaming verschijnt in een lichtbeeld en geeft een soms vrij persoonlijke uitleg bij één van de werken. De projectie verdwijnt, het licht op het schilderij versterkt een tint en we luisteren naar meer details over wat we zien op dit werk en op de andere. In de kapel vertelt acteur Jan Decleir de levensverhalen van de kunstenaars.
Het geheel duurt exact een uur, je krijgt dus niet de tijd om het beu te worden!
Kunstenaars
In deze editie zien we naast Vlaamse en Brusselse kunstenaars ook schilders uit Wallonië, zo leggen de gebroeders Bourlon in de eerste ruimte aan ons uit. Ze kozen ook voor minder bekende namen, die niet vergeten mogen worden.
De werken komen uit de periode 1850-1950, een periode die rijk was aan diverse stromingen. Op de website lees ik dat méér dan de helft van de vertoonde werken uit privébezit komen en nog maar zelden aan het publiek getoond werden of zullen getoond worden. De andere werken zijn in bruikleen van musea.
Diefstal
Er hangt zelfs een gestolen schilderij aan de muur: “Olympia” van René Magritte! Volledig in stijl is het een ex-undercover agent die het verhaal doet van de diefstal in 2009 en de recuperatie van het kostbare werk in 2011.  Eén van de verdachten is een beruchte IS-terrorist. Ik verklap niet wie...
Kunstkenners
Moet je een kunstkenner zijn om te genieten van de voorstelling? Zeker niet, ook de gebroeders Bourlon bekennen dat ze dat niet zijn. Wat telt is dat je kan genieten van het kijken naar een schilderij, dat je benieuwd bent naar de ontstaansgeschiedenis of naar details die je zelf niet zou opmerken. Als aan die voorwaarden voldaan is, dan garandeer ik dat je van het Kunstuur zal genieten, want ook de muziek van Dirk Brossé trekt je mee het schilderij in.
Corona-proof
Je moet geen covid-safe-pass laten zien, maar je moet het mondkapje ophouden. Er zijn nooit meer dan 8 personen in een ruimte. Je raakt niets aan: deuren en gordijnen gaan op het juiste moment open en toe. Stoelen en audio worden ontsmet na elk gebruik. Er wordt gevraagd niet vroeger binnen te komen dan 20 minuten vóór je reservatie (maar ook niet veel later). Voor één persoon is er meestal nog plaats, al het andere bezoek reserveer je best via de website.
Boek, posters, tas
Het boek wordt “een folder” genoemd. Er staat o.a. reclame in voor de instanties die meewerkten en een blad gewijd aan Sjarabang. Het bevat mooie afbeeldingen van elk schilderij met daarbij de tekst die een BV insprak of de commentatrice. Er worden ter plaatse ook posters en postkaarten verkocht en een mooie tas, wat je allemaal eventueel ook via de website kan bestellen.

Gerda Sterk
Joost en Hans Bourlon
Gerda Sterk
Non-fictie
Lid van Humanistisch Verbond, VJV, SKEPP
_Gerda Sterk - Recensent
Meer van Gerda Sterk

_Van zelfde auteur

_Nieuwste recensies

Bekijk alle nieuwe recensies