Charlie Mackesy
Gerda Sterk
fictie
  • 838 keer bekeken
  • minuten leestijd
  • Reacties

Waardering

13 januari 2023 De Jongen, de Mol, de Vos en het Paard. Het geanimeerde verhaal.
De laatste woorden van dit sprookje geven heel goed de geest van het verhaaltje weer: “Om lief te hebben... en lief gevonden te worden”. Het onwaarschijnlijke viertal komt elkaar toevallig tegen, trekt samen op en verwoordt de ene lieftalligheid na de andere. Het zijn geen diepzinnigheden met een grote filosofische diepgang, maar het doet toch deugd het te lezen.
Combineer het zachte gevoel met de schattige tekeningen en je kan je een half uurtje losrukken van de werkelijkheid die op de radio samengevat wordt in “oorlog, klimaatrampen en ‘foute’ voetbaluitslagen”. Een bijzonder onderdeel van de vormgeving is dat de tekst in een soort handschrift weergegeven is.
Kinderboek of niet
Pratende dieren, kleine jongetjes die helemaal alleen ronddwalen en een warm huis zoeken, mollen die even hard lopen als een vos, het kan allemaal in dit verhaal. Als je dit voorleest aan een kind zal het dat even gewoon vinden als pratende dwergen, goede feeën en boze tovenaars. Soms beslaan de mooie tekeningen twee bladzijden, ze zijn altijd eenvoudig, wat voor een klein kind prima is. Een volwassene geniet van het coloriet en de soepele lijnen. De maker slaagt er goed in om de gezichten van de dieren - vooral het paard en de vos - menselijke trekken te geven.
Volwassenen zullen de boodschap van liefde en vriendschap graag lezen, al is het verhaal gedompeld in een verregaande naïviteit.

Gerda Sterk
Vertaald door Arthur Japin.

Charlie Mackesy (1962) is een Britse kunstenaar, illustrator en auteur. Hij begon als cartoonist voor The Specator en werd later illustrator van boeken voor de Oxford University Press. Zijn werk kreeg vele internationale prijzen. Het is de moeite eens op zijn website te kijken.
Charlie Mackesy
Gerda Sterk
fictie
Lid van Humanistisch Verbond, VJV, SKEPP
_Gerda Sterk - Recensent
Meer van Gerda Sterk

_Van zelfde auteur

_Nieuwste recensies

Bekijk alle nieuwe recensies