Mara Branscombe
Paul Van Aelst
Non-fictie
  • 737 keer bekeken
  • minuten leestijd
  • Reacties

Waardering

16 februari 2023 De rijkdom van rituelen
Mara Branscombe beschrijft in “De rijkdom van rituelen” zeer uitgebreid wat rituelen kunnen betekenen. Vanuit haar eigen ervaring wil ze de lezer in contact brengen met de meest diverse rituele handelingen en hem hierbij betrekken.
Haar inspiratie haalt ze uit achtentwintig jaar levenservaring, zegt ze. Ze verwijst naar opleidingen en zelfs academische studies, zonder die echter te specifiëren. Wel verweeft ze in haar werk constant mindfulness, self-care, lichaamswerk, meditatie, visualisatie, ademwerk, yoga, maanritualen en sjamanistische ceremonies. Ze zet aan tot het bouwen van meerdere altaren en geeft daartoe praktische wenken. Dit alles dompelt ze onder in een groot aantal ritualen die dagvullend zijn. Ze stelt vast dat die veelheid aan ritualen houvast zullen geven. Volgens haar is er altijd wel een vorm die geschikt is: van het paganistische jaarwiel en de maancyclus tot het bouwen van altaren en onderhouden van ceremonies.
Helaas word ik altijd erg teleurgesteld in mezelf bij het lezen van dit soort boeken. Ik voel niet de drang om dit alles nu in de praktijk om te zetten. Ik voel niet de zachtheid, zuiverheid, noch liefde die zij beweert te ondergaan. Nog minder treedt er bij mij een transformerende kracht op. Ik weet mij niet open te stellen aan de diverse trillingsvelden die de auteur beschrijft. Misschien staat mijn wetenschappelijke achtergrond in de weg? Maar meer nog vind ik het vervelend inhoudsloze zinnen te moeten lezen die louter bladvulling vormen.
Hoofdstuk 1 begint nochtans goed met de rijkdom van rituelen en hoe ze in alle culturen voorkomen. Ze beschrijft het belang van ritme en herhaling. Daarna verdwijnt de inhoud van dit boek echter onder een berg esoterisch gewauwel. De goddelijke timing gaat aan mij voorbij en ik ben duidelijk niet uit sterrenstof geboren.
Wat mis ik dan? Veel… zullen de adepten van dit soort bewustzijn zeggen. Maar dan vraag ik mij af of je al moet overtuigd (ik wou schrijven: geïndoctrineerd) zijn voor je dit boek begint te lezen? Aan enige kritische zin biedt het geen weerstand.
Sommige zinnen klinken wel goed. Ze doen dan weer denken aan de “Bond zonder Naam”, zoals “Elke levenservaring is een les”.

De apotheose volgt in het laatste hoofdstuk met als titel “Rituelen om je als mysticus te ontwikkelen”.
Voor wie er na het lezen van dit boek nog niet genoeg van heeft, volgt er achteraan een overzicht van alle in dit werk vermelde ritualen. Je vindt er ook een lijst met “Aanbevolen literatuur”.

Mara Branscombe is yogi, kunstenares, lerares, mindfulness-beoefenaar, begeleidt ceremonies en is spirituele coach. Ze woont met haar man en twee dochters in Vancouver, Canada.

Paul Van Aelst
Mara Branscombe
Paul Van Aelst
Non-fictie
-
_Paul Van Aelst - Recensent
Meer van Paul Van Aelst

_Van zelfde auteur

_Nieuwste recensies

Bekijk alle nieuwe recensies