Kwintessens
Geschreven door Geert Lernout
  • 2116 keer bekeken
  • minuten leestijd
  • Reacties

19 december 2023 Het godsdienstig half-uurtje
We moeten het echt eens hebben over de VRT en meer bepaald over het nieuwsaanbod op die zender. U moet er maar eens op letten. Het is vandaag donderdag en zie: er verschijnt een positief bericht over de kerk, dit keer dat er ergens in Vlaanderen een mis zal worden gegeven in het dialect. En Dit Voor De Eerste Keer In De Geschiedenis!
Niet altijd op een vaste dag, maar minstens iedere week krijgen we ook positieve nieuwtjes over het koningshuis, meestal in het tweede deel van de week, en altijd gebracht door de voltijdse royalty watcher Pascale Mertens, die desnoods haar vakanties laat samenvallen met de koninklijke zendingen naar exotische oorden. Heeft de VRT ook voltijdse journalisten die op dezelfde manier Poetin volgen, Bart De Wever, of Biden? Ik begrijp dat kerk en koning heel wat invloed hebben verloren, de laatste jaren, maar dat zou je niet zeggen als je voor je nieuwsnoden afhankelijk bent van de mensen aan de Reyerslaan.
In het geval van het koningshuis zal de VRT wel een afspraak hebben met Laken dat de wedde van Pascale Mertens rechtstreeks door het paleis wordt betaald, dus daar gaan we niet moeilijk over doen, maar ik wil toch de bedenking meegeven dat in mijn tijd Jan Becaus nog op zijn eentje kerk én koning voor zijn rekening nam.
De Belgische kerk kan zich blijkbaar geen voltijdse eenheid meer veroorloven, maar vergeef me als ik vermoed dat er in het verborgene heel hard wordt gewerkt. Er moet toch ergens een instantie zijn die de eindredactie hapklare brokken positief kerknieuws serveert, elke week weer op een woensdagavond, als het te laat is om het die dag nog te brengen, zodat het toch weer bovenaan op het stapeltje voor donderdag terecht komt.
Voor u heb ik even uitgezocht wie of wat die christelijke instantie zou kunnen zijn. Ik schrijf wel degelijk 'christelijk’ omdat de katholieken in België zichzelf steeds meer christenen zijn gaan noemen. Als de katholieke stem minder gehoord wordt, dan zeggen de katholieke theologen uit Leuven dat de christelijke stem te weinig aan bod komt, zoals theoloog Hans Geybels zei bij de tiende verjaardag van Logia. De oude kritische journalisten die nog een eitje hadden te pellen met de kerk zijn op pensioen (Geybels zal wel Becaus bedoelen) en werden vervangen door een nieuwe generatie met open geesten.
Maar er is nog veel werk aan de winkel en daarom werd Logia opgericht, door een groep die wel degelijk Katholiek Impuls en Mediafonds heet, een vzw met een volwassen vermogen die op haar beurt alleen katholieke ideeën wil bevorderen, en in elk geval Logia alleen laat leiden door katholieken. Logia biedt aan de media allerlei experts en ervaringsdeskundigen op alle gebieden, maar dan vanuit een gelovig perspectief. Dat dus vooral christelijk moet zijn: vandaar ook de Griekse naam: met deze technische term uit de bijbelwetenschap worden de echte woorden van Jezus uit de evangelies aangeduid. Alsof de Zoon van God zelf aan het woord is.
Ik vermoed dat Geybels zich bij de verjaardag van Logia zo flink voordeed, omdat hij de hete adem in zijn nek voelde van een nieuwe gelovige denktank met nu een Latijnse naam, Inspiratio, en een nog breder programma: zij verdedigen meteen maar het hele judeo-christelijke gedachtegoed dat volgens hen veel te weinig aan bod komt. Hun directeur noemt zichzelf op LinkedIn een 'Independent Religious Institutions Professional’ wat wel een bijzonder leuke job moet zijn. Het verhaal wordt nu even helemaal postmodern, want als de katholieken van Logia zich christenen noemen en hun organisatie de naam geven van een technische term uit de bijbelstudie, blijkt de Latijnse naam voor een clubje evangelische protestanten te staan.
Nu we het over Latijnse namen hebben, wist u dat er onlangs nog maar eens een conservatieve denktank is gesticht? Custodes gaat nog breder dan Logia en Inspiratio. Zij vinden het namelijk jammer dat alle religies in het verdomhoekje terecht zijn gekomen: daar moet dringend iets aan worden gedaan. Voor een deel rekruteren ze uit dezelfde groep (CD&V, KU Leuven) maar nu met meer filosofen dan theologen, en ook verrassend veel juristen. De Latijnse naam betekent zoiets als 'bewakers’, in hun geval van de 'citadel’ van het conservatisme, waar ook kerk en koning een plaats hebben.
We weten ondertussen dus wie verantwoordelijk is voor het donderdagse kerkelijke item. De twee laatste groepen bestaan nog geen jaar en zijn te jong om al die tijd materiaal te leveren aan de VRT. Ik stel me voor dat ze op het hoofdkwartier van Logia elke maandagochtend een vergadering houden met een brainstorm: waar worden er deze week huisdieren gezegend, hoe zit het met de katholieke feesten, is er ergens een windhaan van de toren geblazen die we dan na een half jaar terug kunnen zetten, heeft de paus niets gezegd over de opwarming van de aarde? En dus deze week: wat vinden jullie van een mis in het Gooikse dialect? Door deze efficiënte manier van werken hebben de Leuvense theologen dan meer dan twee werkdagen om een persmededeling te maken die woensdag in de late namiddag de deur uit kan. Zo geniet iedereen bij Logia van een leuk lang weekend.
Kwintessens
Geert Lernout is professor emeritus aan de Universiteit van Antwerpen waar hij Engelse en vergelijkende literatuur doceerde. Hij publiceerde in het Engels over het werk van James Joyce en in het Nederlands over de geschiedenis van het boek, over Bachs Goldberg Variaties, over openbaringsgodsdiensten en Amerikaanse religie.
_Geert Lernout -
Meer van Geert Lernout

_Recent nieuws

Bekijk alle nieuwe berichten

_Populair nieuws

Bekijk meer populair nieuws