De Gedachtestreep
Geschreven door Humanistisch Verbond
  • 485 keer bekeken
  • minuten leestijd
  • Reacties

3 maart 2024 De Gedachtestreep – Aflevering 43: Pieter Serrien, 'In opstand!'
Johan Braeckman spreekt met Pieter Serrien, over zijn boek 'In opstand!' (Horizon, 2022).
De Gedachtestreep – Aflevering 43: Pieter Serrien, 'In opstand!'
Klik hier om de aflevering op YouTube te bekijken.
_Over het boek
'In opstand!'
In de Lage Landen van de zestiende eeuw kwam een bonte groep rebellen in opstand. Ze noemden zich geuzen en streden tegen de katholieke onderdrukking, het Spaanse bewind en de behoudsgezinde regering. Wat volgde was een jarenlange spiraal van geweld, met vervolgingen, beeldenstormen, zeeroverij, staatsgrepen en bloedbaden. De geuzenopstand resulteerde in waanzinnig religieus geweld tussen katholieken en protestanten, een bloedige burgeroorlog, de revolutie van de Lage Landen, de stichting van calvinistische stadsrepublieken en de uiteindelijke breuk tussen noord en zuid, het latere Nederland en België.
Na zijn succesvolle boeken over beide wereldoorlogen, neemt historicus Pieter Serrien zijn lezers mee naar een cruciale episode uit de geschiedenis van de Lage Landen. In zijn gekende stijl vertelt hij aan de hand van persoonlijke verhalen en aangrijpende getuigenissen het vergeten verhaal van de geuzen. In opstand! is een totaal nieuwe blik op onze vaderlandse geschiedenis, voor zowel Nederland als België.
Een actuele geschiedenis met zowel lokale verhalen als nieuwe inzichten over het verleden van de Lage Landen, waarin de opstandelingen zelf de hoofdrol spelen. Door persoonlijke getuigenissen te gebruiken brengt Serrien onze geschiedenis dichter bij dan ooit en dat in herdenkingsjaar (1572-2022, 450 jaar na het slagen van de geuzenopstand). Ontdek hoe de geuzen een breedgedragen verzetsbeweging vormden, ze een door klimaatverandering, prijsstijgingen en oorlogsdreiging geteisterde bevolking meekregen en hoe ze alles opofferden voor hun rebelse vrijheidsdroom.
_Over de auteur
Pieter Serrien
Pieter Serrien (1985) is historicus en auteur van succesvolle boeken waarin persoonlijke getuigenissen van soldaten en burgers tijdens de twee wereldoorlogen centraal staan: Tranen over Mortsel (2008), Oorlogsdagen (2013), Zo was onze oorlog (2014), Van onze jongens geen nieuws (2015), Elke dag angst (2016) en Het elfde uur (2018). Samen met Eva Fastag en Louis Boeckmans schreef hij in 2019 de reeks De laatste getuige.
_En verder
  • Lees hier meer over De Gedachtestreep.
De Gedachtestreep
-
_Humanistisch Verbond -
Meer van Humanistisch Verbond

_Recent nieuws

Bekijk alle nieuwe berichten

_Populair nieuws

Bekijk meer populair nieuws