De Gedachtestreep
Geschreven door Humanistisch Verbond
  • 512 keer bekeken
  • minuten leestijd
  • Reacties

3 maart 2024 De Gedachtestreep – Aflevering 42: Stijn Bruers, 'Goed bedoeld'
Johan Braeckman spreekt met Stijn Bruers, over zijn boek 'Goed bedoeld' (VBK - Houtekiet, 2023).
De Gedachtestreep – Aflevering 42: Stijn Bruers, 'Goed bedoeld'
Klik hier om de aflevering op YouTube te bekijken.
_Over het boek
'Goed bedoeld'
Je wil de wereld verbeteren, maar dan liefst met wetenschappelijk juiste technieken? Effectief altruïst Stijn Bruers helpt je op de goede weg.
Altijd het licht doven als je de kamer verlaat. Het is vast goed bedoeld, maar wat maakt het uiteindelijk uit in het grotere plaatje van de wereldwijde energievoorziening? Activisten, feministen, antiracisten en socialisten hebben het hart op de juiste plaats, maar bereiken lang niet altijd het doel dat ze voor ogen hadden. Sterker nog: met de beste bedoelingen is al veel kwaad aangericht.
Goed bedoeld bevat dertig voorbeelden van irrationele dogma's die hun doel voorbijschieten. Het boek zal confronterend zijn en soms controversieel, maar is verplicht leesvoer voor wie écht iets wil bereiken als politicus, activist, sociaal geëngageerde burger of bewuste consument. Vind je een gezond milieu belangrijk of kom je op voor dierenrechten? Koop je soms lokale biovoeding of fair trade? Vermijd je producten met palmolie of kleding die gemaakt is in sweatshops? Wil je minder criminaliteit of minder CO2-uitstoot? Vind je veiligheid, rechtvaardigheid of gezondheid belangrijk? Kortom, wil je van deze wereld effectief een betere plaats maken? Lees dan dit boek.
_Over de auteur
Johan Braeckman (links) en Stijn Bruers (rechts)
Stijn Bruers (1981) is doctor in de natuurwetenschappen, doctor in de moraalfilosofie en master in de beleidseconomie. Hij is een rationeel ethicus, onderzoeker en activist die zich al jaren inzet voor goede doelen. Zo is hij ruim twintig jaar betrokken bij verschillende organisaties die werken op het vlak van milieu, dierenrechten en sociale rechtvaardigheid. Bruers is voorzitter en medeoprichter van Effectief Altruïsme België, een organisatie die rationeel denken en wetenschappelijk bewijs gebruikt om zoveel mogelijk goeds te doen.
_En verder
  • Lees hier meer over De Gedachtestreep.
De Gedachtestreep
-
_Humanistisch Verbond -
Meer van Humanistisch Verbond

_Recent nieuws

Bekijk alle nieuwe berichten

_Populair nieuws

Bekijk meer populair nieuws