11 augustus 2021
Het rijk der vrijheid
Anders en beter na corona
Corona was een experiment in ongeplande verandering. Even door de zure appel bijten en alles zou weer goed komen. Maar die appel was soms minder zuur dan verwacht. Dikwijls deden we het met frisse tegenzin, maar af en toe vroegen we ons af waarom we het al niet veel eerder hadden geprobeerd. Willen we nog wel terug naar hoe het was?
_Relatie met het werk
We hebben geëxperimenteerd met de balans tussen werk en gezin. Hele dagen thuiszitten is maar vervelend. Werk is niet alleen een last, maar ook een lust. We houden van het contact met collega's en klanten en van het gevoel van zelfvervulling. We hebben ons werk gemist. Maar elke dag tot twee uur pendelen, te vroeg uit je nest rollen, opgedraaid thuiskomen als je kinderen al in bed liggen en familietijd als een overschotje van de tijdsbesteding voor het werk ervaren, dat willen we niet meer.
We zullen minder leven om te werken en vaker bewust kiezen voor een viervijfdebaan. De gewonnen tijd besteden we aan rust, naasten of projecten waar we achter staan. We willen met plezier een paar dagen per week thuiswerken om de herwonnen autonomie over onze dagindeling in handen te houden. Ondertussen hebben we geïnvesteerd in een betere thuiswerkomgeving en de ondersteunende technologie bestaat. Zo worden we niet alleen gelukkiger, maar ook productiever.
_Relatie met de overheid
Ook onze relatie met de overheid is veranderd. De overheid communiceert digitaal en rechtstreeks over gezondheid, vaccinatie en testuitslagen. De Coronalert-app liep af met een sisser, maar andere tools zoals CovidSafe en mijngezondheid.belgië.be werken uitstekend. De overheid is een swipe op ons smartphonescherm van ons verwijderd. Dat opent de deur voor een directere relatie tussen de overheid en de burger, en helpt het geschonden vertrouwen te herstellen.
Een directere en wederzijdse relatie tussen de overheid en de burger ontstond. De vaccinatiecampagne kwam pas echt onder stoom toen de overheid massaal een beroep deed op vrijwilligers. De burgers gaven mee de energie en het draagvlak die nodig waren om aan de kop van het vaccinatiepeloton te raken. Een overheid die haar bureaucratische toren verlaat en de maatschappelijke energie van haar burgers aanboort, krijgt veel van hen terug.
_Relatie met geld
Ook geld is veranderd. We betalen contactloos en online alsof het nooit anders is geweest. Veel jongeren hebben geen cash op zak. Contant geld is een aberratie geworden. Betalen doe je met een kaart of met je smartphone. We bestellen goederen online en laten ze thuis leveren. Kleren, eten, boormachines, boeken, speelgoed, verjaardagscadeautjes, noem maar op. We gaan alleen naar de winkel als het lokaal is, als het een belevenis is of als we massaal inslaan. Al het andere is online.
Eten thuis laten bezorgen is een blijver: geen gezeur met tafels, stoelen, terrassen, opdienen, afruimen of afrekenen, maar gewoon een website en een goede keuken. Veel restaurants hebben een QR-sprong gemaakt. Vroeger moest de menukaart gebracht, de bestelling genoteerd, het eten opgediend, de tafel afgeruimd en het geld geïnd worden. Nu wordt alleen nog bediend en afgeruimd. De rest gaat via een QR-code en de smartphone. De horeca is plots dubbel zo productief.
_Relatie met afstand
Tot slot hebben we begrepen dat we niet alleen in de cloud kunnen leven. Buren helpen je als je plots in quarantaine moet, niet verre vrienden op Facebook of Instagram of familie in een ver land. Vrienden en familie zijn leuk als ze dicht genoeg wonen om er eens mee te gaan wandelen, anders blijft het bij zoomen tot je er gek van wordt. Onze tolerantie voor tijds- en energieverlies is sterk gedaald. Omdat nabijheid zo belangrijk is, hebben we geïnvesteerd in zelfzorg zoals tuinverbetering, zwembad, sauna, knutselstudio's en stille ruimtes. Het wordt anders na corona. Meer nabij. Beter, zou ik durven te zeggen.
(Eerder gepubliceerd in De Tijd (3/8/2021). Overgenomen met toestemming van de auteur.)
Meer van Koen Schoors