Kwintessens
Geschreven door Arie De Moor
  • 3516 keer bekeken
  • minuten leestijd
  • Reacties

1 juli 2022 Het ABC van een goed fietspad
Stellen dat de kwaliteit van onze Vlaamse fietspaden te wensen overlaat, is een beetje zoals beweren dat het in het huwelijk tussen Johnny Depp en Amber Heard niet echt goed ging. Dat is bijzonder vreemd, want er zijn weinig regio's in de wereld waar meer gefietst wordt dan hier. Hoe komt het dan toch dat onze overheid er maar niet in slaagt om zoiets eenvoudigs uit voeren als de aanleg van een comfortabel en veilig fietspad?
Nochtans zijn er al kilo's papier vol geschreven met goede bedoelingen, zoals het 229 pagina's tellende Vademecum Fietsvoorzieningen van de Vlaamse regering. Met de regelmaat van een klok, en meestal naar aanleiding van een of ander incident, publiceren professoren of andere experten opiniestukken met voorstellen die variëren van eenvoudig zoals in 'Buiten bebouwde kom brengt fietssuggestiestrook geen soelaas' (DS 7/06) tot onoverdacht in 'Vlaanderen moet een kans geven aan brede fietslanen' (DS 30/05).
Dat is heel verwonderlijk, want de kwaliteitseisen van een goed fietspad zijn heel simpel samen te vatten in drie puntjes. Aan alle beleidsmakers, ingenieurs en tekenaars die zich bezighouden met het ontwerpen en aanleggen van een fietspad, hier is het, gratis en voor niets: het ABC van een goed fietspad.
_A
Asfalt. Een fietspad is in asfalt. Dus geen beton, dat is ruw, oneffen, bolt niet en je stuitert over de voegen. Geen klinkers, geen hobbelige fietssuggestiestroken. Alle wegen worden aangelegd in asfalt, waarom dan ook niet de fietspaden? Al veel gevraagd aan mensen die zich met beleid bezighouden, nog nooit een zinnig antwoord gekregen.
_B
Boord en Breed. Een fietspad wordt gescheiden van de weg door een boord. Liefst van groen materiaal, maar kan ook met een opstaand boordje. Dit zorgt niet alleen voor meer veiligheid, maar tevens voor minder steenslag en dus minder lekke banden. De 'B' staat ook voor 'Breed genoeg', zodat trager en sneller fietsverkeer elkaar niet hinderen.
_C
Continuïteit. Zorg ervoor dat de fietser zonder al te veel hindernissen zijn traject kan rijden. Hindernissen die opduiken in vele vormen: opritten, boorden aan kruispunten, roosters, goten, putten, te pas en te onpas switchen van kant enzovoort. Denk verder dan de grens van de gemeente, provincie of het gewest. Denk in functie van de lange afstand fietser, dan zal het ook veilig en comfortabel zijn voor de scholier, de recreant en de pendelaar.
Dit 'ABC van een goed fietspad' is gebaseerd op mijn ervaring van ruim dertig jaar vijftienduizend kilometer per jaar fietsen en wordt onderschreven door iedereen die zich regelmatig met de fiets verplaatst. Toch beantwoorden veel nieuw aangelegde fietspaden niet aan deze drie heel eenvoudige puntjes. Schrik dan niet of word niet boos wanneer een fietser op de weg rijdt in plaats van op het fietspad. Dat heeft een reden, een fietser rijdt nooit voor zijn plezier níét op het fietspad.
Kwintessens
Arie De Moor werkt als ICT'er voor BNP Paribas Fortis en houdt van een helder en humanistisch geïnspireerd gedachtegoed.
_Arie De Moor Humanist
Meer van Arie De Moor

_Recent nieuws

Bekijk alle nieuwe berichten

_Populair nieuws

Bekijk meer populair nieuws