Chris De Stoop
Lieven Vanhoutte
Non-fictie
  • 4062 keer bekeken
  • minuten leestijd
  • Reacties

Waardering

15 maart 2019 Wanneer het water breekt
De journalist/schrijver Chris De Stoop kiest in zijn boeken consequent de kant van de verdrukten en de mensen die door de samenleving diep in de problemen gedrukt worden. In dit boek gaat het over de Vietnam-vluchtelingen. Waar komen ze vandaan, wat is hun achtergrond en hoe leven ze in België, twintig jaar na hun vlucht? Een zeer interessant uitgangspunt om de hedendaagse vluchtelingencrisis empathisch te benaderen.
_Een vermenging van het vluchtverhaal met de actualiteit
We volgen de vlucht van Quyen. Chris De Stoop zal de verschillende vluchtelingen die in dezelfde boot zaten, interviewen, en aan de hand van hun verhaal het boek opbouwen. Daardoor kunnen we kennismaken met de verschillende aspecten van de vluchtelingenproblematiek: de oorlog en het regime in Vietnam, de rol van de katholieke kerk in Vietnam en België, de corruptie waar de vluchtelingen het slachtoffer van zijn. En het onthaal in ons land, het aanleren van de taal en de integratie, de heimwee naar het geboorteland en de terugkeerproblematiek.
_De link met vandaag
In het boek worden door Chris De Stoop duidelijke verbanden gelegd met de actuele situatie van de vluchtelingen in ons land. Het nemen van een beetje afstand door het beschrijven van de Vietnamvluchtelingen, verheldert de situatie van vandaag. De toenmalige Vietnamvluchtelingen konden rekenen op het katholieke netwerk in ons land: zij waren Christenen die op de vlucht waren voor het goddeloze communistische regime, die hier liefdevol onthaald werden door de dorpspastoor en zijn gemeenschap. Deze gemeenschap zorgde voor tewerkstelling en integratie en voorzag in de noodhulp zoals huisvesting en opvang.

Door de secularisatie bestaat dit netwerk vandaag niet meer, maar is het overgenomen door vrijwilligers en niet-gouvernementele organisaties. Een zwak punt in de analyse van de schrijver hierbij is het ontbreken van de banden met sommige politieke partijen van deze organisaties.

 
_Interessant boek
Door de opzet is dit een goed boek geworden. Toch ook enkele minpuntjes: de journalist neemt soms te weinig afstand van zijn personages. En de internationale dimensie van de problematiek komt onvoldoende aan bod. Maar dit is detailkritiek.
Voor de lezer die de vluchtelingenproblematiek buiten het polemisch debat om beter wil begrijpen, is dit boek zelfs een must. Lieven Vanhoutte
Chris De Stoop
Lieven Vanhoutte
Non-fictie
recensent
_Lieven Vanhoutte recensent
Meer van Lieven Vanhoutte

_Van zelfde auteur

_Nieuwste recensies

Bekijk alle nieuwe recensies