Ryan Holiday en Stephen Hanselman
Lieven Vanhoutte
Non-fictie
  • 2084 keer bekeken
  • minuten leestijd
  • Reacties

Waardering

10 december 2021 De dagelijkse stoïcijn. 366 overpeinzingen over wijsheid, sereniteit, zelfkennis en veerkracht die je nodig hebt om een goed leven te leiden.
Het is geen boek, maar eerder een kalender met tekst. Mooi voor wie met filosofie kennis wil maken. De schrijver wil aan de hand van een citaat van een stoïcijn je doen nadenken over je ideeën en handelingen. Om te komen tot een goed leven. Je krijgt een serie goede raadgevingen die samen te vatten zijn in enkele slogans. Hou je bezig met wat je kan veranderen, niet met de zaken waaraan je zelf niets kan doen. Het is een handleiding voor het praktische leven, niet voor grote gedachten. Zoals vele boeken: te lezen en te volgen met mate.
Meer dan een boek
De dagelijkse stoïcijn biedt naast de 366 pagina’s met  bedenkingen en citaten een handige woordenlijst met Griekse termen. Kenners van het Grieks weten immers dat veel Griekse woorden meerdere betekenissen kunnen hebben, afhankelijk van de context waarbinnen ze gebruikt worden. Ik weet niet of de auteur voldoende Grieks kent om de citaten in hun originele vorm te lezen, dit lijkt me vrij essentieel om de teksten te interpreteren. Zijn biografie geeft daarvoor geen aanduidingen. Maar het nawoord toont aan dat de auteur zich vooral op Engelstalige vertalingen baseerde voor zijn interpretaties. Naast het boek kan je ook een website raadplegen en is er een aanbevolen leeslijst. Een Amerikaanse aanpak, waarbij de auteur met succes het stoïcijnse denken verkoopt.
Interpretatie
De stoïcijnse leer kan je op verschillende manieren interpreteren: van trek het je niet aan, een soort passieve levenswijze, tot een relativering van de betekenis van de gebeurtenissen in je eigen leven. Kortom richt je in je leven op die zaken waar je wel invloed op hebt en hou je onverschillig voor de rest. Deze oefening is in theorie eenvoudig, in de praktijk is dit soms een ander paar mouwen. Stoïcijnen vinden dat je gelukkiger bent als je de dood als feit aanvaard. In de praktijk hebben we toch wel verdriet als een geliefde ons moet verlaten. En een rouwproces heeft ook zijn functie in de verwerking van moeilijke gebeurtenissen. Ik pik er een passage uit. Wat doe je met mensen die jou haten? Indien je denkt hen van mening te kunnen veranderen, dan gaat de stoïcijn volop in discussie met de haters. Indien je denkt hen niet van mening te kunnen veranderen: verspil je tijd niet en negeer hen.
Een godsdienst?
De stoïcijn gaat uit van een tweedeling tussen lichaam en ziel. En dat ons bestaan door God of de goden bepaald wordt. We moeten niet alleen aanvaarden wat er gebeurt, maar er ook van houden (amor fati). Zo worden we gelukkig en leiden we een goed leven. Laat me toe hier met enige scepsis naar te kijken. De schrijver verzuimt dit.

Lieven Vanhoutte
Ryan Holiday en Stephen Hanselman
Lieven Vanhoutte
Non-fictie
recensent
_Lieven Vanhoutte recensent
Meer van Lieven Vanhoutte

_Van zelfde auteur

_Nieuwste recensies

Bekijk alle nieuwe recensies