Stéphane Garnier
Paul Van Aelst
Non-fictie
  • 1238 keer bekeken
  • minuten leestijd
  • Reacties

Waardering

19 april 2023 Doe en denk als De Kleine Prins
Het poëtische fantasieverhaal “Le Petit Prince” van schrijver en piloot Antoine de Saint-Exupéry verscheen voor het eerst in 1943 en sindsdien is De Kleine Prins een fenomenaal personage uit de Franse literatuur geworden.
De Kleine Prins inspireert je om je eigen leven te leiden en het niet te ondergaan. De illustraties bij het boek zijn op zichzelf gaan bestaan en zijn net zo bekend als het verhaal. Je vindt ze tegenwoordig op speelgoed, kleding, serviesgoed, etc. Ze worden zo uitgebreid toegepast, dat de illustraties in menige gevallen het verhaal naar de achtergrond hebben gedrongen. Nochtans is het De Kleine Prins zelf die je helpt je weg te vinden in een wereld die maar doordraait.
De auteur Stéphane Garnier neemt het verhaal terug op en zal zin na zin de diepere betekenis of de achterliggende gedachte ontleden en omschrijven. Hij laat je kennismaken met de levenslessen van het eenzame jongetje dat verschillende planeten bezoekt om vriendschap te vinden.
Antoine de Saint-Exupéry stelde dat alle grote mensen ooit kind zijn geweest, maar slechts een enkeling herinnert zich dat. Hij schreef het verhaal van een imaginaire prins die vervuld was van dromen, verlangens en wensen. Tussen de regels vind je zijn twijfels, zijn zoektocht, zijn waarden en dromen en vooral zijn ideeën. Het is de verdienste van Garnier om die originele tekst in te kleuren met aansprekende, moderne voorbeelden.
In een heldere taal zet Garnier de lezer aan om grondig na te denken over de meest eenvoudige dingen. Het boek is trouwens zeer mooi vertaald door Ingrid Buthod-Girard. Ook de toepasselijke lay-out maakt van deze uitgave een bijzonder boek. Zowel de bladspiegel als de verschillende lettertypes maken een mooi geheel. Uiteraard doen de bekende tekeningen ook nu weer hun werk om de lezer een glimlach te ontlokken.
Garnier lukt erin om met veel humor te laten zien hoe inspirerend dit beroemde personage ook 80 jaar later nog altijd kan zijn. Rationeel denken kan je ver brengen, maar enkel als je je gevoel volgt, kan je tot aan de sterren reiken.
Doe en denk als De Kleine Prins is geen vertaling maar een toepassing van de ideeën die Antoine de Saint-Exupéry aan zijn Petit Prince meegaf. Het is een boek om lief te hebben en dikwijls ter hand te nemen. Het kan je houding op deze wereld enkel ten goede komen. De kracht van de Kleine Prins is om te kunnen hopen en te kunnen geloven in een betere wereld.

Paul Van Aelst
Stéphane Garnier
Paul Van Aelst
Non-fictie
-
_Paul Van Aelst - Recensent
Meer van Paul Van Aelst

_Van zelfde auteur

_Nieuwste recensies

Bekijk alle nieuwe recensies