Lee Child en Andrew Child
Gerda Sterk
fictie
  • 592 keer bekeken
  • minuten leestijd
  • Reacties

Waardering

21 april 2023 Geen plan B
Jack Reacher is terug in al zijn onweerstaanbare glorie. Lee Child werd dit keer geholpen bij het schrijven door zijn broer Andrew.
Actie!
Het duurt geen 20 bladzijden vooraleer de zwervende held, Jack Reacher, zijn vuisten moet gebruiken in wettige zelfverdediging. Vóór pagina 20 botst hij op onrecht dat hij moet bestrijden. Hij is de enige getuige van wat een ongeval lijkt, maar een moord is: er wordt een vrouw onder een bus geduwd. Door omstandigheden ziet Reacher de envelop in haar handtas, hij leest een tekst, maar snapt niet waarover het gaat. Natuurlijk zal blijken dat de tekst de hoofdintrige behelst en dat Reacher gaandeweg - na een heleboel gevechten, doden en gewonden - de oplossing vindt. Verweven in het hoofdverhaal volgen we de belevenissen van een jongen die wegloopt van zijn slechte pleegouders, maar die uiteindelijk in de handen van Reacher belandt en deel wordt van de oplossing. De derde intrige wordt gevormd door een rijke vader die de dood van zijn zoon wil wreken. Van welke business worden de slechteriken rijk? Dat vernemen we pas op de laatste bladzijden!
Uitwerking
We willen actie in de verhalen van Child en die krijgen we ook, hoewel het opvalt dat er minder doden vallen dan gewoonlijk. Er zit hier en daar een snuifje relativerende humor in, maar niet veel. De lange beschrijvingen van wapentuig zijn in dit boek geresumeerd tot de hoofdzaken. Je kan je ergeren aan de uitgebreide situering van de plaatsen (tot en met welke kleuren de pannen van het dak hebben), of je kan het zien als een filmische voorstelling. 
Er lopen dus drie verhaallijnen door elkaar die op het einde zoals het hoort samenvloeien en de lezer de oplossing presenteren. De spanning wordt goed opgebouwd naar een bepaalde vrijdag, waarop er iets vreselijks gaat gebeuren, maar uiteindelijk is het einde niet zo indrukwekkend en iets te gemakkelijk voorgesteld. In het begin wordt het woord "misschien" ook iets te kwistig gebruikt. Interessant is de beschrijving van de persconferentie: het bestuurshoofd van Minerva hanteert alle trucs die politici op radio en tv gebruiken, maar die we niet altijd doorzien. Foutje in deze passage: Minerva is niet de Griekse godin van de wijsheid, maar de Romeinse.
Besluit
Wie vertrouwd is met het werk van Lee Child, zal ook genoegen beleven aan dit boek. Intussen is op Prime Video een eerste seizoen te zien gebaseerd op Jachtveld, één van de intussen méér dan 20 boeken van Lee Child.

Gerda Sterk
Lee Child en Andrew Child
Gerda Sterk
fictie
Lid van Humanistisch Verbond, VJV, SKEPP
_Gerda Sterk - Recensent
Meer van Gerda Sterk

_Van zelfde auteur

_Nieuwste recensies

Bekijk alle nieuwe recensies