Minke van Kuijen
Gerda Sterk
Non-fictie
  • 523 keer bekeken
  • minuten leestijd
  • Reacties

Waardering

18 mei 2023 Haal alles uit je geld
De handigste bespaartips voor een rijker leven
Gierige Gerda leert je handige bespaartips, die je vooral bij je dagelijkse aankopen kan hanteren.
Sparen en geluk
Al van in de inleiding maakt de auteur duidelijk dat besparen en geluk niet in elkaars weg hoeven te staan, maar dat je bij je aankopen best eerst nadenkt en niet op impulsen moet ingaan. Op dingen die voor jou belangrijk zijn, hoef je niet noodzakelijk te besparen, maar neem je gewoontes onder de loep, pas de bespaartips toe en zie: eens de sneeuwbal aan het rollen slaat, wordt hij groter.
Inzicht krijgen in je uitgaven en er alles uithalen
Vooraleer je kan beginnen te sparen moet je weten waarop je kan en wil besparen. Als je dat weet, kan je de tips toepassen. Ga in op aanbiedingen, maar kijk ze kritisch na. Leg een voorraad aan. Toiletpapier b.v. heeft geen houdbaarheidsdatum, je moet alleen plaats hebben om de rollen te bergen. Hou "bodemprijzen" in gedachten, zodat je kan vergelijken. Ken je supermarkt, zodat je doorziet hoe alleen al de opstelling van de waren je tracht aan te zetten tot kopen, zo bijvoorbeeld is het snoepgoed aan de kassa meestal duurder dan dat in de rekken.  Folderaanbiedingen zijn niet altijd goedkoper: vergelijk ze met de "bodemprijzen" van een product. Gierige Gerda geeft verschillende tabellen om duidelijk te maken dat vergelijken nodig is als je wil besparen. Zo eindigt het boek met haar bodemprijzenlijst en een bijlage met seizoensgroenten en -fruit.
Gezond verstand
Veel van haar raadgevingen berusten op gezond verstand, maar misschien is het niet slecht om je ervan bewust te worden dat de dagelijkse aankopen méér impact hebben op je budget dan je zou denken. Zo is het logisch dat we bij onze keuze de prijzen per kg vergelijken, dat we kijken naar de huismerken, of dat we lezen wat de ingrediënten zijn. In dure merken zitten niet altijd gezondere voedingsstoffen dan in de goedkope. Kan je het voorwerp niet lenen? Kijk eens bij tweedehandszaken. Heb je dat tv-abonnement wel nodig?
Voor- en nadelen
Boodschappen doen duurt langer op deze manier. Het is evenmin waarschijnlijk dat mensen "met een gat in hun hand" dit boek zullen lezen. De auteur is een Noord-Nederlandse, dus Albert Heijn staat regelmatig in haar tekst, Carrefour wordt nergens genoemd, Aldi en Lidl wél. Het pindakaasschap kan bij ons niet dienen als start om prijzen te vergelijken. De ideeën en tips gelden dan weer overal. Bovendien deelt ze die tips mee op een aanstekelijke humoristische manier: je merkt dat ze het boek met plezier geschreven heeft. Met haar schuilnaam heeft ze veel volgers op Instagram en TikTok. Ze heeft ook een eigen populaire podcast.
Let op: dit boek is niet te verwarren met het boek dat dezelfde naam draagt. Luc Van den Borre en Danny Reweghs geven 101 tips over besparen, beleggen, belastingen en successie.

Gerda Sterk
Minke van Kuijen
Gerda Sterk
Non-fictie
Lid van Humanistisch Verbond, VJV, SKEPP
_Gerda Sterk - Recensent
Meer van Gerda Sterk

_Van zelfde auteur

_Nieuwste recensies

Bekijk alle nieuwe recensies