Michaël Sels & Heiko De Schepper
Gerda Sterk
Non-fictie
  • 602 keer bekeken
  • minuten leestijd
  • Reacties

Waardering

4 juni 2023 prikkelbare darmen kookboek
recepten voor een rustige buik
De chronische aandoening PDS is vrij onbekend, behalve voor die één op de tien Belgen die eraan lijdt!
De inleiding en het antwoord op de vraag "wat is het?" zijn geenszins overbodig. Het voornaamste kenmerk dat telkens vernoemd wordt is de terugkerende buikpijn en niet (zoals je misschien zou denken) een onvoorspelbare vaste of losse stoelgang. Evenmin is de uitleg over de werking van het maag-darmstelsel overbodig, want voeding is natuurlijk wat de klachten aanwakkert. De uitleg over het veel gebruikte FODMAP-arme dieet is essentieel om daarna de schrijvers te kunnen volgen als ze hun aangepaste voeding voorstellen. Het is dan ook pas op p. 86 dat de recepten voorgesteld worden.
Het mooie aan dit boek is dat al de recepten niet alleen in de inhoudstafel opgelijst staan, maar ook over drie bladzijden met een fotootje voorgesteld worden, met telkens de bladzijde erbij. We kunnen kiezen tussen ontbijt, soepen, salades en spreads, diner en dessert. De twee auteurs vullen met hun foto's ook enkele bladzijden, waarbij vooral de fotogenieke Michaël Sels zijn plaats opeist. 
Elk gerecht krijgt een foto, die het gerecht op z'n mooist voorstellen, zodat je zin krijgt om eraan te beginnen.
Dit is niet het eerste kookboek voor lijders aan PDS. Het valt wél op door zijn mooie vormgeving en de bijna kameraadschappelijke stijl. Het syndroom heeft alles te maken met vertering en stoelgang en daarvoor heeft het Nederlands vele eufemistische benamingen, maar heel af en toe is een scheet een scheet en een drol zelfs een kak.
De ingrediënten zijn gekozen op hun FODMAP-waarden, maar ze zijn niet glutenvrij of vegetarisch. Meestal zijn ze in elke supermarkt te verkrijgen. Ingeblikt of opgelegd mag ook. Groenten en fruit zijn belangrijk, zaden als chiazaad of lijnzaad worden aangeraden. De recepten volgen de klassieke voorstelling: hoelang duurt de bereiding, voor hoeveel personen, wat heb je nodig. Het aantal personen is meestal 4 en soms 2, want meestal lijden niet al de samenwonenden aan PDS. Een enthousiast inleidinkje moet je plezier om eraan te beginnen vergroten.
Het is geen boek voor degenen die al moeite hebben om hun energierekening te betalen, maar voor die anderen die lijden aan PDS, lijkt het mij de aanschaf waard.

Gerda Sterk
Michaël Sels is diëtist, auteur, spreker én chef. Hij is als hoofddiëtist verbonden aan het Universitair Ziekenhuis Antwerpen (UZA), naast het instaan voor complexe nutritionele zorg is het delen van kennis en ervaring een belangrijk aspect van zijn opdracht.

Prof. dr. Heiko De Schepper werkt op de afdeling Maagdarmziekten van het Universitair Ziekenhuis Antwerpen en is coördinator van de motiliteitseenheid en de Klein Bekken Kliniek. Daarnaast voert hij onderzoek naar het prikkelbaredarmsyndroom aan de Universiteit Antwerpen, waar hij ook doceert aan de faculteit Geneeskunde.
Michaël Sels & Heiko De Schepper
Gerda Sterk
Non-fictie
Lid van Humanistisch Verbond, VJV, SKEPP
_Gerda Sterk - Recensent
Meer van Gerda Sterk

_Van zelfde auteur

_Nieuwste recensies

Bekijk alle nieuwe recensies