Sayira Maruf
Victor De Raeymaeker
Non-fictie
  • 726 keer bekeken
  • minuten leestijd
  • Reacties

Waardering

4 juni 2023 Kleurrijke verhalen voor rebelse meisjes
Fris ogend, aantrekkelijk groter formaat boek, 100 bladzijden, op iedere linker bladzijde een knappe, kleurrijke portrettekening, met symbolische doedel-krabbels rond het hoofd zwevend, van de jonge vrouw waarover op de rechterpagina geschreven wordt. Het zijn er 47 in totaal, meestal glimlachend, blozende wangen, open, vol zelfvertrouwen, “van kleur”, “met migratieachtergrond”.
De tekst op de rechterpagina kan je enkel met veel goeie wil als “verhaal” omschrijven. Het zijn inlichtingen over iedere persoon, volgens een vast patroon en waarschijnlijk antwoorden op een stel vragen: naam, beroep, jeugd, verdere levensloop, de droom die ze hadden en hoe dit leidde tot de huidige bezigheid/ het huidig beroep.
Hoe ze in België terechtkwamen, de extra hindernissen en moeilijkheden die ze moesten overwinnen. Het machtig worden van tenminste een van de landstalen, de ongelijkheid tussen man en vrouw als het erop aankomt au sérieux genomen te worden bij het vinden en verkrijgen van een job, laat staan een baan die tred houdt met hun studies, diploma’s, ervaring. De grote handicap van én vrouw zijn én een migratieachtergrond hebben. Het traditionele gebrek aan vrouwelijke aanwezigheid in een reeks beroepstakken. Vooroordelen al in het lager en vooral middelbaar onderwijs, waar leerkrachten automatisch besluiten dat je best een richting uitgaat die je voorbereiden op huishoudelijke taken en moeder thuis. Zeer dikwijls komen daar dan nog een huwelijk en kinderen bij om samen een beroepsactiviteit aan te kunnen. Geen spoor van als of hoe een partner bijdraagt.
En toch zijn ze er, alle 47, met of zonder kleur, met of zonder hoofddoek maar wel software engineer, senior policy manager Europe, zoetwaterbioloog, octrooiadviseur, verpleegkundige neonatologie, huisarts, beleidsmedewerker en apotheker, , auteur, epidemieloge, architect, onderzoeker en verantwoordelijke biolab, biomedisch wetenschapper, accountant, leerkracht fysica en postdoc onderwijsinnovator, ingenieur en docent, zangeres, managing director, illustrator, onderzoeker gerontologie, microbioloog, curator, neuropsycholoog, kinder- en jeugdpsychiater.
Er wordt niet (aan)geklaagd maar wel benadrukken velen van hen het feit dat het hier “maken” moeilijk is maar wel kan en velen van hen spreken de hoop uit dat hun kort verhaal als voorbeeldfunctie zal dienen en andere vrouwen met migratieachtergrond en ook Vlaamse meisjes en jonge vrouwen, zal aanzetten om eraan te beginnen, niet op te geven, want het kan.
Hopelijk komt dit boek ook veelvuldig in handen van de zovele kortzichtige Vlamingen die al weg deinzen bij het zien van een donkere huid of een hoofddoek en het binnensmonds of achter de hand hebben over die “vreemdelingen” die hier niet thuishoren en die zij (blijkbaar persoonlijk) financieel moeten ondersteunen.

Victor De Raeymaeker
Illustraties: Britt Lise van Putten
Sayira Maruf
Victor De Raeymaeker
Non-fictie
-
_Victor De Raeymaeker - Recensent
Meer van Victor De Raeymaeker

_Van zelfde auteur

_Nieuwste recensies

Bekijk alle nieuwe recensies