Marcus du Sautoy
Paul Van Aelst
Non-fictie
  • 467 keer bekeken
  • minuten leestijd
  • Reacties

Waardering

13 juli 2023 Beter denken. De kunst van de shortcut.
Marcus du Sautoy (1965) is hoogleraar wiskunde aan de Universiteit van Oxford. Hij is presentator van de BBC-tv-series The story of Maths en The Code. Hij schreef artikelen over wiskunde in The Times, The Guardian en The Daily Telegraph. Eerder verschenen van hem reeds de vertaalde boeken: “De code van creativiteit”, “Wat wij niet kunnen weten” en “Het symmetrie-monster”.
Du Sautoy is enorm enthousiast als het over wiskunde gaat. Met dit werk wil hij de lezer overtuigen dat wiskunde de manier is om op de snelste manier je doel te bereiken. Hij gebruikt hiervoor een zeer handig hulpmiddel: de shortcut. Zijn boek kreeg dan ook als titel Beter denken. De kunst van de shortcut.
Als je de overtuigende redenering over de shortcut volgt die Du Sautoy gedurende 300 pagina’s uiteenzet, geraak je ervan overtuigd dat de shortcut zowat de heilige graal van de wiskunde is. Hij doet dat met zo veel enthousiasme dat hem niet volgen, een blijk van onwil zou zijn. Volgens Du Sautoy omzeilen shortcuts saai geploeter en kunnen zij de ontwikkeling van nieuwe ideeën op vele gebieden versnellen.
Een groot deel van dit boek schrijft Du Sautoy voor de geïnteresseerde leek. Hij illustreert zijn stellingen met verhalen, feiten en voorbeelden uit het dagelijkse leven en uit dat van de wetenschappen. Zo verleidt hij de lezer tot zijn wiskundige shortcuts. Het middel bij uitstek volgens Du Sautoy om het leven eenvoudiger te maken. Hij ziet dan ook heel wat toepassingsmogelijkheden in algebra, statistiek, meetkunde, driehoeksmeting en sterrenkunde. Bij het uitdiepen van die voorbeelden komt er echter wiskunde aan te pas. Als je dan geen mathematische interesse hebt, gaan die uitgewerkte passages volledig de mist in. En dat is jammer want zij vormen het fundament voor de bewijsvoering van de auteur.
In negen hoofdstukken somt Du Sautoy de mogelijkheden en voordelen van de shortcut in wiskunde en ons dagelijks leven op. Het laatste, tiende hoofdstuk gebruikt hij om voorbeelden te geven waar een shortcut niet van toepassing kan zijn.
Beter denken. De kunst van de shortcut is zo een boek geworden dat twee tegengestelde lezersgroepen wil aanspreken. Enerzijds zijn er de vlot leesbare en aangename teksten die duidelijk maken wat de shortcut kan te betekenen hebben. Die zijn zelfs voor een niet-wiskundige aangenaam om volgen. Maar daar staat tegenover dat bij de uitdieping van de shortcuts er heel wat wiskunde aan te pas komt die beroep doet op kennis over de mathematica. Door deze twee tegengestelde opties in een boek te willen verenigen, kan Du Sautoy geen van beide groepen bevredigen.

Paul Van Aelst
Dit boek werd eveneens gerecenseerd door Gerda Sterk.
Marcus du Sautoy
Paul Van Aelst
Non-fictie
-
_Paul Van Aelst - Recensent
Meer van Paul Van Aelst

_Van zelfde auteur

_Nieuwste recensies

Bekijk alle nieuwe recensies