Freida McFadden
Isabella Vanremoortele
fictie
  • 583 keer bekeken
  • minuten leestijd
  • Reacties

Waardering

8 november 2023 Wat de hulp weet
Freida McFadden is een arts gespecialiseerd in hersenletsel, onder dit pseudoniem schrijft ze psychologische thrillers. Haar eerste - in België vertaalde thriller – “De hulp“ (maart 2023) werd verkocht aan een dertigtal landen. Ook in dit boek schiet de huishoudhulp Millie fysiek mishandelde vrouwen ter hulp om ze te bevrijden uit hun benarde relatie.
Met een in medias res proloog zet Freida Mcfadden meteen een onheilspellende sfeer neer, die vooral in het eerste deel van het boek blijft nazinderen. In vier delen vertellen de twee hoofdpersonages Millie en Wendy het verhaal vanuit hun perspectief.
Hoewel dit boek een vervolg is op De hulp hoef je het eerste boek niet gelezen te hebben om toch te kunnen volgen. Vanuit de verteller krijg je met mondjesmaat de informatie die nodig is om het vroegere leven van Millie in kaart te brengen.
Op aanraden van Enzo studeert Millie nu Maatschappelijk Werk. Ze wil zoveel mogelijk vrouwen helpen en dan is die opleiding geschikt. Om de eindjes aan elkaar te knopen zoekt ze werk als halftijdse huishoudhulp, wat niet gemakkelijk is voor iemand die ooit in de gevangenis gezeten heeft voor moord. Ze had een goedbetaalde job bij de familie Degraws, maar toen de baby van Amber, de vrouw des huizes, Millie steevast ‘mama’ noemde, werd Millie van de ene op de andere dag ontslagen.
Op een dag krijgt ze een telefoontje van Douglas Garrick, die haar een job als huishoudhulp aanbiedt. Ze gaat meteen aan de slag in de luxueuze penthouse van Douglas en zijn vrouw Wendy. Haar job lijkt bijna perfect. Ze wordt riant betaald maar ze heeft Wendy Garrick na enkele dagen nog steeds niet gezien en dat vindt ze zeer vreemd. Volgens Douglas is ze ziek en daarom mag Millie de logeerkamer niet betreden. Tijdens het doen van de was, hoort ze Wendy huilen in de logeerkamer en bemerkt ze bloedvlekken aan de hals van de witte nachthemden. Plots kan ze haar reddersrol niet meer bedwingen. Ze klopt aan de deur van de logeerkamer. Als na een tijdje Wendy de deur opendoet, heeft ze blauwe plekken in haar gezicht. Ze is broodmager. Millie biedt Wendy haar hulp aan. Langzaamaan groeit het vertrouwen tussen de twee vrouwen en aanvaardt ze Millie’s hulp.
De onheilspellende sfeer die je ervaart vanaf de eerste bladzijden kan de auteur helaas niet tot het einde vasthouden. Halverwege het boek wordt het zelfs vervelend als ze haar vriend, advocaat Brock, wil vertellen over haar verleden maar er steeds weer iets tussenkomt. Bij de eerstvolgende afspraak neemt ze zich voor om het nu wèl te vertellen, maar ja, je raadt het al… er komt weer iets tussen.

De vele plotwendingen maken het boek niet zo geloofwaardig (less is more) waardoor ik minder enthousiast ben over dit boek.

Isabella Vanremoortele

 
Vertaald door Marie-Louise van Dongen

Freida McFadden
Isabella Vanremoortele
fictie
Recensent Humanistisch Verbond
_Isabella Vanremoortele - Recensent
Meer van Isabella Vanremoortele

_Van zelfde auteur

_Nieuwste recensies

Bekijk alle nieuwe recensies