Jeremy Heimans & Henry Timms
Victor De Raeymaeker
Non-fictie
  • 2907 keer bekeken
  • minuten leestijd
  • Reacties

Waardering

20 augustus 2018 New Power. Hoe de macht verschuift en wat dat voor ons betekent.
We weten “in hart en nieren“ dat de wereld zeer snel aan het veranderen is. We ervaren de aantasting van wat we als de grootste verwezenlijking vonden van de mensheid. De Verlichting en de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens, de democratie waarvan we vonden dat ieder land ter wereld die wilde of er ten minste recht op had, en die we zo graag wilden verspreiden. Ondertussen werd de democratie zovele keren gekaapt door absolute regimes, dictators en een rabiaat neoliberalisme en worden de mensenrechten herhaaldelijk en flagrant met de voeten getreden.
Je wil echter wel weten hoé die wereld verandert, hoe je de weg kan vinden in die veranderingen en – vooral: je wil er niet alleen maar de negatieve kant van kennen.
Dan is dit boek zeker een aanrader. Het kan voor de velen die het “anders“ willen en die voelen dat er niets beweegt of dat ze vechten tegen de bierkaai, een aanmoediging en steun betekenen. De auteurs stellen namelijk dat er een nieuwe macht bestaat die weleens het begin van een stroming zou kunnen zijn die het allemaal opnieuw grondig kan rechtzetten…
In november 2014 publiceerden Henry Timms en Jeremy Heimans een artikel in de Harvard Business Review dat handelde over die “New Power” in de wereld: nieuwe macht die ze meenden vast te stellen en die te maken had met opvattingen rond connectiviteit en netwerk-leiderschap.
De “Oude Macht“ was helemaal gebaseerd op wat jij (of een bedrijf, een machthebber,...) bezat, op controle, op kennis, verworven ervaring, positie, expertise. De “Nieuwe Macht“ ontstaat uit connectiviteit, het verlangen om deel te nemen aan, deel uit te maken van iets nieuws, van een stroming.
De “New Power” is het soort macht dat iedereen heeft, dankzij de nieuwe sociale kanalen, de computer, maar ook omdat wij door deze electronische middelen zélf aan het veranderen zijn, alsook ons gedrag, onze verwachtingen.
Schrijver Jeremy Heimans is dat eigenaardig zeer vroegrijp jongetje dat al op prille leeftijd gedreven was door alles wat politiek was, de uitoefening van de macht, het milieu. Hij wilde toen reeds  al de “groten“ der aarde ontmoeten, in de vaste overtuiging dat hij op die manier de wereld zou veranderen. Hij heeft dat in grote mate waargemaakt, en is CEO van “Purpose” geworden, dat sociale bewegingen ondersteunt over de hele wereld.
Hij is nog steeds dezelfde activist en werkt samen met Henry Timms. Timms dacht dat er na de consumentenorgies van Black Friday en Cyber Monday best plaats was om iets terug te geven aan het minder begoede deel van de maatschappij. Hij en zijn team kwamen voor de dag met het idee van “Giving Tuesday”, zetten het idee in gang van een dag waarop men gewoon ging ”geven” in plaats van almaar meer te “kopen”. Ze lieten daarbij de massamedia de boel overnemen. Er zijn vandaag meer dan 100 ”geef iets”-organisaties, overal in de wereld. De eerste van de vele initiatieven die de schrijvers in dit boek voorstellen, in het besef dat dergelijke acties en bewegingen nu kunnen aanslaan.
Er zijn méér gsm’s dan mensen in de wereld, de helft van de wereldbevolking is onder de dertig, er zijn drie miljard smartphones. Wat leidt tot diepgaande menselijke veranderingen. Het is echter niet zo belangrijk dat er meer technologieis, maar wél meer macht. Niet de oude macht die gebaseerd was op “best weten”, op wat je controleert, op verworven ervaring, expertise, onveranderlijkheid. Die tevens top down is, berust op gehoorzamen, consumeren, produceren, financieren, sturen. Die uitgaat van een bureaucratisch systeem, met de macht in handen van enkelen, op basis van leiderschap, en die natuurlijk “gesloten” is…
Terwijl de “nieuwe macht” gebaseerd is op het feit dat mensen samenkomen en iets doen om die veranderingen waarvan ze weten dat ze nodig zijn, teweeg te brengen. Deze macht is anders: ze is open, heeft een informeel genetwerkt bestuur, is gebaseerd op samenwerking, groepswijsheid, delen, open sourcing, en is radicaal transparant. Ze heeft een informeel bestuur, werkt met meer algemene participatie, en wordt door velen voortgebracht - op basis van gelijkheid – en ze moet ook vérder stromen, los van de initiatiefnemer.
De auteurs geven enthousiast en overvloedig voorbeelden van de vele uitingen van deze nieuwe macht. Denk aan Occupy Wall Street, de Arabische Lente, #Metoo, de icebucketchallenge, marchforourlives, Wikipedia, Airbnb, Etsy, Black Lives Matter, Blockchain, TED.
Dit is een boek vol enthousiasme, met informatie over een massa merkwaardige initiatieven en verwezenlijkingen. En toch blijf ik op mijn honger zitten. Want het mag dan wel getuigen van een uiterste afkeer van het huidige oude, kapitalistische machtssysteem en duidelijk maken dat het zo niet verder kan: het nieuwe machtsdenken blijft er grotendeels toch één van hoop, van slechts gedeeltelijk waargemaakte visie, zonder echt greep te hebben op het rabiate neoliberalisme. Het neoliberalisme met een toenemend aantal superrijken, die agressief rechtse strekking in onze wereld, vlees geworden in de persoon van de ronddwalende, gevaarlijk groteske Trump die brutaal alles met de voeten treedt dat sociaal, altruïstisch, solidair, rechtvaardig en medemenselijk is.
Jeremy Heimans & Henry Timms
Victor De Raeymaeker
Non-fictie
-
_Victor De Raeymaeker - Recensent
Meer van Victor De Raeymaeker

_Van zelfde auteur

_Nieuwste recensies

Bekijk alle nieuwe recensies