Ned Blackhawk
Johan Van den Heuvel
Non-fictie
  • 448 keer bekeken
  • minuten leestijd
  • Reacties

Waardering

7 maart 2024 De herontdekking van Amerika Het inheemse perspectief van de geschiedenis van de Verenigde Staten
De auteur, professor geschiedenis aan de Yale universiteit, herschrijft de ontwikkeling van de Nieuwe Wereld in een monumentaal boek vanuit de beleving van de autochtone bevolking.
Wat een boek!
Het is fraai uitgegeven maar vooral indrukwekkend omwille van de ziel die het raakt. Er is natuurlijk het volume: bijna 700 bladzijden waarvan meer dan honderd gewijd aan nota’s en bronverwijzingen. Maar wat inhoudelijk treft is de gedetailleerde kennismaking met de ontstaansgeschiedenis van Amerika, beschreven vanuit het perspectief van de gekoloniseerde. De Indianen krijgen hier de hoofdrol gedurende ruim 500 jaren, een periode die aanvankelijk gericht was op vestigingskolonialisme met de vernietiging van inheemse cultuur als resultaat. In één eeuw tijd verdween 90 percent van de Indiaanse bevolking als gevolg van Europese ziektes (door paarden en varkens ingevoerd), door koloniale druk, oorlog en slavernij.
Het kan ons inmiddels niet vergeven zijn, als Europese veroveraars hebben wij menig werelddeel ingepalmd, zeg maar geplunderd en haast uitgeroeid. Vervolgens werd de historische verpakking ervan gekleurd met illustere figuren, godsdienstige ijver en nationale trots. Kruis en kroon verspreiden nog steeds het goede nieuws. Zo werden wij ondergedompeld in de Westerse geschiedenis. Daarom is dit boek zo belangrijk. Een verhelderend verhaal, een getuigenis van een eeuwenlange confrontatie die in dit boek op feitelijkheden is gebaseerd.  Zo wordt de Nieuwe Wereld herontdekt, een heroriëntatie van de geschiedenis.
Na het lezen van het boek is een wens ontstaan: er is misschien ruimte om dat herontdekte verleden een toekomst te geven. Dat is beslist het verlangen van de auteur geweest bij het componeren van dit Amerikaanse levensverhaal.

Johan Van den Heuvel
Ned Blackhawk (1971) is een lid van de Te-Moak-stam van de Western Shoshone indianen van Nevada en is professor geschiedenis en Amerikaanse studies aan de Yale University.
Ned Blackhawk
Johan Van den Heuvel
Non-fictie
Mechelaar met een klassieke opleiding, gepensioneerd business manager en nu weer student geschiedenis.
_Johan Van den Heuvel - Recensent
Meer van Johan Van den Heuvel

_Van zelfde auteur

_Nieuwste recensies

Bekijk alle nieuwe recensies