Dirk De Schutter
Nick De Clippel
Non-fictie
  • 325 keer bekeken
  • minuten leestijd
  • Reacties

Waardering

23 mei 2024 De wereld als inzet
Emeritus Dirk De Schutter was tot 2015 professor filosofie aan de KUL. Hij schreef, naast artikels en essays, zo’n twintig boeken, waarvan een grote meerderheid over of rond Hannah Arendt, maar ook Heidegger en Derrida liggen bij hem thuis op het nachtkastje. ‘De wereld als inzet’ telt vier teksten waarin, naar het voorbeeld van Hannah Arendt, niet de mens, maar de wereld centraal staat. En met wereld wordt expliciet aan de politieke wereld gerefereerd.
De bundel is voor het grootste stuk aangename lectuur: politieke filosofie, maar niet te dik of te academisch en toch relevant en interessant. Zelden vond ik de basisgedachte van Arendts denken over totalitarisme zo helder en beknopt uitgelegd als in het tweede essay. Af en toe bleef ik wel met vragen zitten. Bijvoorbeeld wanneer de auteur in de derde bijdrage (Over de wet) naadloos overgaat van moraal naar wet, terwijl die twee toch niet hetzelfde zijn.
Ook het laatste hoofdstukje beviel me minder, maar dat ligt waarschijnlijk aan het aandeel van Jacques Derrida, dewelke wel eens warrig overkomt. De lezer die niet echt vlot Frans leest weze overigens gewaarschuwd. De laatste tekst bevat nogal wat citaten die niet werden vertaald en het Frans van de beroemde filosoof is zonder deconstructie nogal, tja, warrig. ‘Il faut dérider Derrida’ (men moet Derrida wat gladstrijken, ndc), grapte Laurent Binet daar ooit over. De Schutter schiet een peer keer met scherp op de Fransman, maar de bijdrage is te gecontamineerd om dat goed te maken.
De Schutter toont zich een veeleer conservatief denker, met een diepgaande kennis van zowel Hannah Arendt als de denkers waarop ze steunt. De Duits-Amerikaanse filosofe is erg in vandaag en daarom geef ik graag een citaatje uit de eerste tekst (over domheid) mee, dat De Schutter niet beter had kunnen kiezen. Het had op de achterkaft mogen staan. Arendt definieert domheid als ‘de teloorgang van het geloof dat over een gemeenschappelijke wereld kan worden gesproken’.

Nick De Clippel
Dirk De Schutter
Nick De Clippel
Non-fictie
Nick De Clippel is master in de filosofie (KULeuven). Hij is auteur van het boek 'Waarom Jezus van school werd gestuurd (en Mohammed ook)', dat onlangs verscheen in de publicatiereeks van Kwintessens. Hier kan u een recensie lezen.
_Nick De Clippel -
Meer van Nick De Clippel

_Van zelfde auteur

_Nieuwste recensies

Bekijk alle nieuwe recensies