Regina Linke
Paul Van Aelst
fictie
  • 82 keer bekeken
  • minuten leestijd
  • Reacties

Waardering

9 september 2024 De reis van de jonge ossenhoeder
In dit levensverhalenboek gaan we op pad met drie figuren die elkaar toevallig ontmoeten.
Regina Linke is een Taiwanees-Amerikaanse kunstenares. Ze is gespecialiseerd in de hedendaagse Chinese gongbi-schilderkunst. Dit is een oude oosterse vorm van zeer verfijnd en stijlvol penseelschilderen.
Door de vragen van haar jonge zoontje kwam Regina Linke op het idee om dit boek te maken. Hij wilde antwoorden op de grote vragen over leven en dood, liefde en angst, eerlijkheid en vergevingsgezindheid. Hij wilde weten wat het betekent om mens te zijn. Zo diende zij zichzelf te bezinnen over deze fundamentele vragen en begon ze te werken aan De reis van de jonge ossenhoeder.
De mooie tekening op het harde kaft geeft je al dadelijk een goed idee over de rest van dit boek. Het is een betoverende fabel geworden, rijk geïllustreerd met de traditionele tekeningen in gongbi-stijl.
Hoofdfiguur van het verhaal is een jonge ossenhoeder die een reis onderneemt in het dagelijkse leven. Van zijn opa moet hij een os gaan ophalen. Samen gaan ze op weg naar huis. Ook de oude, wijze opa maakt zo zijn opwachting in het avontuur. Op een dag was er een kool weggehaald uit de tuin. Op zoek naar de dader, blijkt dat het konijn te zijn. Dat wordt dan de derde vriend van het reisgezelschap. Terwijl ze verder trekken in de grote wereld zorgen hun gesprekken voor de filosofische boodschappen over de verschillende levensvragen die bij hen opkomen.
De reis van de jonge ossenhoeder is gebaseerd op de klassieke Chinese opvoeding van de drie harmonieuze karakters. Eerst is er de “os”: een sterk en eenvoudig Chinees teken dat staat voor het boeddhisme. Het verenigt de onschuld met liefdevolle vriendelijkheid. Het houdt het vermogen tot mededogen in. Vervolgens is er de “jongen”: een onschuldig, harmonieus karakter dat de wereld bekijkt in het perspectief van dualiteit tussen goed en kwaad. Het symboliseert het taoïsme. Het teken voor “konijn” is niet gebaseerd op de geest, maar staat eerder voor hoe we voor elkaar zorgen. Het is actief en ijverig confucianisme.
De jonge ossenhoeder, de os en het konijn leren ons om de verdienste te begrijpen van de drie filosofieën in ons dagelijks leven. Aan de hand van zeer korte commentaren op de voorvallen van de drie reisgenoten maakt Regina Linke de verdienste duidelijk van het boeddhisme, het taoïsme en het confucianisme. Deze zeer korte bedenkingen, samen met de schitterende illustraties zorgen voor een werk om dikwijls ter hand te nemen en bij weg te dromen.
De reis van de jonge ossenhoeder is een boek voor alle leeftijden. Ieder kan zijn eigen ervaringen tegenover deze van het boek stellen. Het is dan goed af te wegen hoe je in het verleden reageerde en wat dit verhaal voor jouw toekomst kan betekenen.
Elke pagina met tekeningen is een kunstwerk en het boek in zijn geheel is een schitterende uitgave. Het is zowel een mooi boek, als een eigenzinnig: nergens staan er paginanummers vermeld. Dat nodigt uit om het boek zo maar ergens open te slaan en te genieten van de schilderijtjes en weg te dromen bij de teksten.

Paul Van Aelst
Regina Linke
Paul Van Aelst
fictie
-
_Paul Van Aelst - Recensent
Meer van Paul Van Aelst

_Van zelfde auteur

_Nieuwste recensies

Bekijk alle nieuwe recensies