Sybilla Claus, samenstelling & redactie
Martin Harlaar
Non-fictie
  • 524 keer bekeken
  • minuten leestijd
  • Reacties

Waardering

3 oktober 2024 Gender rebels – Kritische verhalen voor moedige meiden
Op zaterdag 9 november zal in Gent van een heel bijzonder boek worden gepresenteerd: ‘Gender rebels. Kritische verhalen voor moedige meiden’. Aan deze bundel werkten veertig vrouwen en meiden mee. Het is een boek dat problemen benoemt, maar vooral aanmoedigt.
Op de achterflap lezen we o.a.: “Het feminisme streed voor veranderingen van gendernormen die ons allemaal gevangen houden. Nu is er op elke straathoek een salon of kliniek voor lichaamscorrecties die je helpt aan die normen te voldoen. Hoogste tijd om weer te strijden voor meer vrijheid, liefde en steun voor meisjes en jonge vrouwen.”
Gender rebels herbergt een schat aan informatie over de wereld waarin meiden in onze tijd leven, en die wereld is niet zonder gevaren. Hoewel ik mij als samensteller van het boek Het gender-experiment intensief heb beziggehouden met de explosieve toename van kwetsbare meiden die hoopten gelukkig te worden, als zij in transitie zouden gaan, waren sommige zaken mij onbekend. Zo deed het begrip 'fanfictie' bij mij geen belletje rinkelen. Het tweede van de vijf delen waaruit Gender rebels bestaat, is geheel aan fanfictie gewijd.
De invloed van het internet op de toename van het aantal meiden dat een jongen wil worden was mij bekend. Wat ik niet wist was hoe erotische verhaaltjes (vaak gebaseerd op populaire films, verhalen en tv-series, zoals Harry Potter, Sherlock Holmes en Star Trek) die meiden op internet (met name op Tumblr) plaatsten tot die explosie hebben bijgedragen en dat nog altijd doen. De op Tumblr heersende moraal leert dat trans aan de top van de onderdrukkingshiërarchie staat. En iedereen wil zo hoog mogelijk op de hiërarchische ladder proberen te komen, want dat zorgt voor acceptatie en aanzien. Trans mannen (= biologische vrouwen die als man door het leven willen gaan) staan hoog in aanzien.
Het is algemeen bekend dat meisjes tijdens hun puberteit vaak onzeker zijn over hun veranderende lichaam. Het algemeen geaccepteerde idee was dat je er nu eenmaal doorheen moet; niets aan te doen. Maar dat wordt door veel meiden niet langer zo gezien. Het idee dat ze daaraan kunnen ontsnappen door met hulp van de medische wereld 'een jongen te worden' is voor velen zeer aantrekkelijk. Veel ouders hebben geen idee van de fantasiewereld waar hun kinderen zich soms vele uren per dag in onderdompelen, wat de daar heersende moraal is en hoe die in de echte wereld doorwerkt.
Maar Gender rebels gaat over nog veel meer dan fanfictie. Het is geen boek dat je van begin tot eind moet lezen. Je kunt met willekeurig welk deel beginnen, maar de heldere en informatieve inleiding van samenstelster Sybilla Claus zou ik zeker niet overslaan.
Het lezen van Gender rebels maakt je niet alleen wijzer, maar ook extra gemotiveerd om op te komen voor die meiden. Zij verdienen een toekomst zonder puberteitsremmers, cross-sekse hormonen en operaties, zonder op jonge leeftijd last te krijgen van broze botten en vaginale atrofie, zonder levenslange afhankelijkheid van de medische wereld, omdat ze als puber of adolescent het idee omarmden dat zij in een verkeerd lichaam waren geboren. Meiden verdienen het om vrouwen te worden, moedige vrouwen.
Wie op zaterdag 9 november bij de presentatie aanwezig wil zijn (en een boek wil reserveren) kan zich aanmelden door een mail te sturen naar: [email protected] 

Martin Harlaar
Sybilla Claus is auteur, journalist en antropoloog. Ze werkte bij de dagbladen Trouw en De Telegraaf, als buschauffeur en als docent zelfverdediging. Claus schreef diverse boeken, onder andere over Zimbabwe en over de onbekende doden van Amsterdam.
Sybilla Claus, samenstelling & redactie
Martin Harlaar
Non-fictie
In het kader van het 'Grote vragen'-project (Diversiteit & Dialoog staan daarin centraal) probeert Martin Harlaar, in samenwerking met het Humanistisch Verbond, tot de kern van belangrijke maatschappelijke thema's door te dringen. In 2021 verscheen zijn boek 'De getemde mens. Waar komt (volgens u) onze moraal vandaan?' en in 2022 'Ben ik wel woke genoeg?'. In januari 2024 verscheen 'Het gender-experiment'.
_Martin Harlaar Martin Harlaar (Amsterdam 1956) is historicus
Meer van Martin Harlaar

_Van zelfde auteur

_Nieuwste recensies

Bekijk alle nieuwe recensies