Paulien Bakker
Lieven Vanhoutte
Non-fictie
  • 1606 keer bekeken
  • minuten leestijd
  • Reacties

Waardering

3 maart 2020 Wat volgt op een vergissing
Omar heeft een moeilijke puberteit. Hij groeit op in een politiek instabiel Irak, zijn moeder overlijdt als hij tien is, en in de ogen van zijn vader lijkt hij alles verkeerd te doen.
Op zoek naar aansluiting en houvast stuit hij op IS. De filmpjes en online berichten van de groepering fascineren hem mateloos. Zijn fascinatie is dusdanig dat hij zich op zijn dertiende bij hen aansluit.

Hij weet het kalifaat te bereiken en krijgt een bomgordel om. Omar wordt op tijd teruggehaald, maar is hij werkelijk “radicaal-af”?
Paulien Bakker reist voor haar werk als journalist regelmatig naar Irak. In 2008 raakt ze bevriend met Omars vader, en sindsdien komt ze als vriendin van de familie regelmatig over de vloer. Vanuit deze unieke positie probeert Paulien te doorgronden hoe het kon dat Omar radicaliseerde.
De verklaring voor de radicalisering van het hoofdpersonage zweeft tussen een psychologische beschrijving en een sociologische contextbenadering in. Zeer interessant hierbij is de beschrijving van het einde van Sadam Hoessein door de ogen van de vader van Omar, die voordien voor de Ba’ath-partij werkte en nu door de westerse interventie in een vacuüm terechtkomt. Uiteindelijk vlucht hij naar Turkije, zoals zovelen uit de regio.
Hij blijkt een gevoelige, intelligente jongen die heen en weer wordt getrokken tussen geloof en twijfel, tussen adoratie voor de woorden van de imam en een fascinatie voor de ideeën van Richard Dawkins. Een jongen bovendien die niet alléén staat - er dreigt een hele generatie aan Omars te ontstaan in Irak.
Wat volgt op een vergissing - Een Iraakse familiegeschiedenis is een intiem portret van een zoekende jongen en een gezin dat zich staande moet houden in een door oorlog verscheurd land.


Het boek is een verademing voor wie op zoek is naar een positief verhaal over vluchtelingen, maar het wijst ook op de mogelijke gevaren en de radicalisering die de vluchtelingenstroom onherroepelijk met zich meebrengt.
Een aanrader!
Paulien Bakker
Lieven Vanhoutte
Non-fictie
recensent
_Lieven Vanhoutte recensent
Meer van Lieven Vanhoutte

_Van zelfde auteur

_Nieuwste recensies

Bekijk alle nieuwe recensies