Marc Fransen
Gerda Sterk
Non-fictie
  • 1117 keer bekeken
  • minuten leestijd
  • Reacties

Waardering

29 december 2022 Tot in den draai. Vertelselkes over Antwerpen in een wereldtaal.
De as waarrond de wereld draait, loopt los door ’t Stad. Voor elke Antwerpenaar is dat een feit. Wie niet het voorrecht heeft als sinjoor geboren te zijn, beschouwt dit als dikke-nek-chauvinisme. Het lees- en luisterboek ‘Tot in den Draai’ is een verzameling van grappige, weemoedige en vertederende ‘vertelselkes’.
Boek en schrijver zijn zo sympathiek dat ik niet anders kan dan 5 sterren toedienen. Bovendien had ik de eer de sympathiekste boekvoorstelling óóit mee te maken in Antwerpen (waar anders?!), gelanceerd door uitgeverij Ertsberg.
Dat alle Antwerpenaren de auteur kennen van ATV en van radio Minerva zorgde voor een grote opkomst. Burgemeester Bart De Wever was aanwezig en de Grungblavers zorgden voor aangepaste liedjes. We zongen allemaal "Aantwaarpe, gai sè gai vur mai..." geestdriftig mee.
'k zien a geire
Marc Fransen noemt Antwerps (met een klein beetje overdrijving) "een wereldtaal" en het is zijn moedertaal. Bij het boek hoort een link naar een website. Ge kunt hem dan de verhalen horen vertellen in plat Aantwaarps. Bij elk verhaal staat het eerste deel in het Nederlands en het vervolg in het dialect. Dat is niet gemakkelijk om te schrijven. Hij geeft als voorbeeld "Twaalfmaandenstraat", wat in geschreven dialect "Twèlfmuêngdestroat" wordt. In het voorbeeldrooster op p. 22 geeft hij een idee van uitspraak en schrijfwijze. Omdat het Antwerps ook mijn dialect is, vond ik het eenvoudiger om de teksten  hardop te lezen, want de dialectspreker is wél vertrouwd met de klanken maar niet met de schrijfwijze. Ik werd bedolven onder woorden en uitdrukkingen die ik sinds mijn lagere schooltijd niet meer gehoord had, maar onmiddellijk en met veel plezier herkende.
Fransen neemt het op voor: ''k zien a geire" in plaats van "ik hou van jou". Lees hoofdstukje 15 en ge weet waarom.
Den Draai
De titel van het boek is een vertrouwde Antwerpse "tot ziens" wens. Er worden nog meer van dat soort weetjes ontvouwd in het boek, altijd met de nodige relativerende humor, of zou de as van de wereld echt in Antwerpen vertrekken?! Een paar mooie foto's en een vermakelijk voorwoord van acteur Sven De Ridder passen goed bij de inhoud.

Gerda Sterk
Marc Fransen
Gerda Sterk
Non-fictie
Lid van Humanistisch Verbond, VJV, SKEPP
_Gerda Sterk - Recensent
Meer van Gerda Sterk

_Van zelfde auteur

_Nieuwste recensies

Bekijk alle nieuwe recensies