Arnold Van de Laar
Edgard Eeckman
Non-fictie
  • 2190 keer bekeken
  • minuten leestijd
  • Reacties

Waardering

9 juli 2019 Onder het mes.
Wie geïnteresseerd is in de binnenkant van het menselijk lichaam, moet ‘Onder het mes’ lezen. De Nederlandse chirurg Arnold Van de Laar vertelt hierin 29 opmerkelijke verhalen die met chirurgie te maken hebben.
Hij gaat daarvoor soms terug in de tijd, waardoor je een beeld krijgt van het chirurgisch geklungel dat voorafging aan de gesofistikeerde ingrepen van vandaag. Zoals het verhaal van Jan de Doot, die zijn vrouw om boodschappen naar de vismarkt stuurde om zonder getuigen een blaassteen te kunnen verwijderen uit zijn eigen lichaam.
Van de Laar beschrijft die operatie in detail, net zoals hij de meeste ingrepen in zijn boek met veel verve brengt. Bij het lezen voel je dat hij er zelf plezier aan beleeft. Hier schrijft een man die begeesterd is door zijn job.
De verhalen zijn leerzaam omdat hij zich niet beperkt tot de anekdotiek. Hij is een chirurg in hart en nieren en dus schetst hij ook de oorzaken van een medisch probleem en de mogelijke oplossingen.
Hier en daar wordt een hoofdstuk aangevuld met een informatief kader - bijvoorbeeld over wat anesthesiologie is, hoe hechtingen worden uitgevoerd, over het nieten van hechtingen of over de instrumenten die een chirurg gebruikt.
Sporadisch wordt het boek verluchtigd met een illustratie die gerelateerd is aan de anekdotiek. Op die manier komen Pieter Stuyvesant, de corpulente paus Johannes XXIII, Bob Marley, de acteur Alan Wheatley en Sherlock Holmes aan bod. Ik geef deze voorbeelden omdat ze de veelzijdigheid van de verhalen in de uitgave illustreren. Bij dit alles schuwt de schrijver medische termen niet, maar hij legt ze telkens wel uit.
Achteraan staat bovendien een lange verklarende woordenlijst.
Ik heb het boek graag gelezen en heb er veel van geleerd. De auteur schuwt relativering en humor niet. Over sommige beschrijvingen van ingrepen heb ik wat sneller heen gelezen.
Arnold Van de Laar
Edgard Eeckman
Non-fictie
Edgard Eeckman is voorzitter van de vzw Patient Empowerment. Hij behaalde een doctoraat in de media- en communicatiestudies. Hij is gast-professor en publiceerde boeken over communicatie, communicatie in de zorg en patient empowerment. Edgard schrijft ook fictie en is creatief actief.
Websites:
www.edgard.be
www.patientempowerment.be
_Edgard Eeckman Lid van de humanistische denktank Kwintessens
Meer van Edgard Eeckman

_Van zelfde auteur

_Nieuwste recensies

Bekijk alle nieuwe recensies