Richard Thaler
Willy Raats
Non-fictie
  • 2396 keer bekeken
  • minuten leestijd
  • Reacties

Waardering

9 november 2018 Misbehaving. Hoe we de gedragseconomie uitvonden.
Richard Thaler (°1945) is de grondlegger van de zogenaamde gedragseconomie. Hij won hiervoor de Nobelprijs voor Economie 2017. Hij doceert aan de Universiteit van Chicago.
De inhoud van dit boek bestaat hoofdzakelijk uit een gemotiveerde vergelijking tussen gedragseconomie en de Efficiënte Markt Hypothese, die als standaard beschouwd werd. Thaler is groot voorstander van de experimentele economische wetenschap - hetzij gedragseconomie.
Het nieuwe, verbeterd onderzoeksterrein noemt Thaler “gedragseconomie”. Dat is economie met een stevige injectie van goede psychologie en andere sociale wetenschappen. Het doel is voorspellingen op economisch terrein efficiënter Misbehaving te maken. Behalve economisch onderzoek bevat het boek ook anekdotes, leuke verhalen en af en toe een grap. Thaler raadt bijvoorbeeld aan om alleen verder te lezen als het boek nog boeit…
Zijn veronderstelde luiheid (lees: traagheid van werken) ziet hij als een compliment.
Het boek brengt een heel relaas over het toepassen van gedragseconomie zoals de schrijver het ziet. Onderwerpen dienaangaande zijn onder andere “mentaal boekhouden”, zelfbeheersing, eerlijkheid, fairness en vooral financiën.
De auteur geeft in zijn boek een hele reeks praktische voorbeelden van concrete situaties waarin mensen geen logische beslissingen nemen. Het draagt dus zeker bij tot het besef dat economische handelingen gebeuren door feilbare, niet door rationeel gedreven mensen.
De academische carrière van Thaler loopt als rode draad doorheen het boek. Niet alleen zijn de stellingen van wetenschappelijk onderbouwd, ze steunen tevens op de praktijk van echte mensen. Dat maakt het boek zo interessant om te lezen.
De auteur schrijft ook op bevattelijke en heldere wijze over de “droge” economie.
De schrijver verwijst bovendien altijd naar bronnen van andere wetenschappers -- psychologen en economen.
Naarmate je in het boek vordert, gaat het steeds vaker over technische economische details en subtiliteiten, met bijhorend vakjargon. Zo wordt de inspanning groter om elk hoofdstuk van A tot Z door te nemen, omdat alles gedetailleerd en uitvoerig uit de doeken gedaan wordt .
In zijn uiteenzettingen bewandelt Thaler ook veel zijpaden. Voor de belangstellenden zijn die zijpaden ook op zichzelf boeiend.
Thaler eindigt met een optimistische kijk op de toekomst van de economie als wetenschap. Mettertijd ziet hij de gedragseconomie gewoon opgenomen worden in de algemene standaard-economie. Zijn boek behandelt over het algemeen dit vrij “droge” onderwerp op een verteerbare manier. Men zegge het voort.
Richard Thaler
Willy Raats
Non-fictie
-
_Willy Raats recensent
Meer van Willy Raats

_Van zelfde auteur

_Nieuwste recensies

Bekijk alle nieuwe recensies