Sophie Van Reeth
Jacinta De Roeck
Non-fictie
  • 2314 keer bekeken
  • minuten leestijd
  • Reacties

Waardering

19 maart 2021 Genoeg gezwegen. Getuigenissen over seksueel misbruik
De auteur van dit boek is een jonge twintiger, ze studeert geschiedenis, is actief in de studentenvereniging maar vooral, ze neemt het op voor de rechten van vrouwen en lgbtq+.
Sophie Van Reeth werd tijdens een les zedenleer in het middelbaar voor de eerste keer geconfronteerd met de onverschillige en dubbelzinnige houding tegenover seksueel misbruik. Heel wat jongens uit haar klas vonden het not done dat een meisje midden in een vrijpartij plots ‘neen’ zegt. Dit zou voor velen voldoende zijn om het uit te maken, als de vrijpartij al geen andere wending zou nemen. Ook het goedkeuren van verkrachting en het weglachen ervan was niet ver weg.
Vreemd dat mensen seksueel misbruik veroordelen als het over vreemden gaat, enthousiast meestappen in een betoging, maar het binnen de eigen vriendenkring tolereren en zelfs weglachen. Als jongeren opgroeien in een gezin en/of een samenleving die dit toestaat, dan moet er iets veranderen in die samenleving. Dit is ook een taak van en voor de jongeren zélf.
Het boek bundelt zeven pakkende verhalen van slachtoffers van seksueel misbruik, afgewisseld met poëzie. De sterkte van dit boek is toch vooral dat het zich voor één keer niet uitsluitend richt tot de politici. Want het is ook onze samenleving, ieder van ons, die hier het verschil kan en moet maken. De vele aspecten van seksueel misbruik, door velen op het moment zelf zelfs niet als dusdanig ervaren, worden ontleed en geduid, al is emotie nooit ver weg. Tussen slachtoffer en dader zijn er meerderen schuldig, minstens al aan schuldig verzuim. Zwijgen is en blijft de grootste struikelblok, en niet alleen het zwijgen door het slachtoffer: iedereen die ervan weet heeft een burgerlijke plicht in deze.

Het boek bundelt achteraan een lijst van hulpverleningsinstanties, zeer nuttig en bruikbaar.

Een boek dat niet mag ontbreken op de werktafel van de leerkracht zedenleer, of zelfs van elke leraar middelbaar onderwijs.
Sophie Van Reeth
Jacinta De Roeck
Non-fictie
Adviseur ethische thema's Open Vld
_Jacinta De Roeck -
Meer van Jacinta De Roeck

_Van zelfde auteur

_Nieuwste recensies

Bekijk alle nieuwe recensies