Layla Saad
Veerle Deconinck
Non-fictie
  • 2403 keer bekeken
  • minuten leestijd
  • Reacties

Waardering

15 juni 2021 Witte suprematie en ik. Hoe je een privilege (h)erkent, racisme bestrijdt en de wereld verandert
Layla F. Saad is schrijver, podcastaker en oprichter van de Good Ancestors Academy. Ze is gespecialiseerd in de thema´s ras, identiteit, leiderschap en sociale verandering.
Saad is Brits staatsburger, ze groeide ook op in het Verenigd Koninkrijk, bij ouders die respectievelijk uit Zanzibar en Kenia kwamen. Ze ging naar de universiteit van Lancaster. Vandaag woont ze echte in Qatar en is moslim.

Het boek is eigenlijk een werkboek, gebaseerd op de eigen ervaringen van de auteur als zwarte moslima in het Verenigd Koninkrijk, maar ook op de workshops die ze gaf over racisme.
Het is de bedoeling dat je het proces in een maand afwerkt. Elk hoofdstuk bevat reflectie- en schrijfoefeningen. Die kan je alleen of in groep maken. Elke dag een stukje lezen, reflecteren, opschrijven en er eventueel over discussiëren: dat is de bedoeling.

De auteur wil met dit boek bereiken dat je als gevolg van dit reflectieproces in actie schiet - en niet louter met woorden. Niet passief maar actief, met daden de wereld minder racistisch maakt.
Enkele voorbeelden van reflectievragen:

  • Wat voor verstandhoudingen heb je of heb je gehad met zwarte vrouwen? Hoe diepgaand zijn of waren die? (p. 106)
  • Wanneer en hoe heb je van zwarte vrouwen verwacht dat ze ten dienste zouden staan of je gerust zouden stellen? (p. 107)
  • Wat heb je van thuis uit meegekregen met betrekking tot kleurenblindheid en het zien van kleur?
Volgende items komen aan bod: raciale stereotypen, culturele toeëigening, wit zwijgen, witte superioriteit , witte apathie, tokenisme (symbolisch gebaar), het witte verlossingssyndroom.

Ze verwoordt ook heel duidelijk de valkuilen waarin je belandt als je van jezelf denkt dat je niet racistisch bent.
Ze raadt de methodiek van circulair leiderschap aan als je dit boek in groep wilt lezen.

Op deze site vindt je hierover meer info.

Er wordt wel heel wat ‘vakjargon’ gebruikt, maar er is een verklarende woordenlijst achteraan het boek die veel verduidelijkt .
_Waardering
Dit boek biedt een zeer goede en duidelijk verwoorde uitleg over hoe racisme je denken binnensluipt zonder dat je het merkt. 

Een excellente handleiding om discussies over racisme in de vereniging, op school, op het werk, in de opleiding of in de familie op te starten, te organiseren, tot een goed einde te brengen. 

Check eventueel de website van de auteur, er staan ook nog podcasts op haar site.
Layla Saad
Veerle Deconinck
Non-fictie
recensent
_Veerle Deconinck recensent
Meer van Veerle Deconinck

_Van zelfde auteur

_Nieuwste recensies

Bekijk alle nieuwe recensies