Marnix Peeters
Marc De Bock
fictie
  • 2449 keer bekeken
  • minuten leestijd
  • Reacties

Waardering

3 december 2018 Ik heb aids van Johnny Diamond. Het verslag van een midlifecrisis.
Marnix Peeters is een Vlaams auteur en columnist. Hij werd geboren op 15 juli 1965 in Beringen, woonde een aantal jaren in Antwerpen om tenslotte neer te strijken in het Oost-Belgische Burg Reuland. In 2014 raakte hij bij het grote publiek bekend door zijn deelnames aan de tv-quiz “De Slimste Mens ter Wereld” op de Vlaamse zender VIER.
Met ‘Ik heb aids van Johnny Diamond’, opgedragen aan de overleden comédienne Lies Lefever, is hij op literair vlak aan z’n achtste roman toe.

Hoofdpersonage in dit boek is Barry King: een verkoper van Mini-auto’s die in een serieuze midlifecrisis verkeert. Hij is z’n huwelijk kotsbeu en weet geen raad met zijn lesbische dochter die afritsbare broeken draagt. Hij heeft slaapproblemen en zelfs zelfmoordneigingen.
Zijn moslimvriend Gele Ali staat hem bij, steeds met bijpassende (misogyne) preek, maar blijkt ook zijn dealer te zijn. Het is nooit helemaal duidelijk of de (seksuele) exploten van Barry King - met zijn vrouwelijke klanten - op waarheid berusten. Tot een en ander toch uit de hand loopt.
Het eerste deel, “Barry King wordt langzaam gek”, handelt over de groeiende problemen van de protagonist. In het tweede deel, “Naar Duitsland”, vertrekt Barry met Ali richting Berlijn om even al zijn zorgen te vergeten. Onderweg ontmoet hij de 17-jarige Frederike, die z’n hele leven zal veranderen en bepalen. Ook een aantal bizarre figuren passeren de revue. In Berlijn maakt Johnny Diamond, een vriend van Gele Ali, z’n opwachting. Die leidt hen naar zaal Bärenhöhle waar de decadente “Nacht van de Blauwe Bisschop” plaatsvindt. Vanaf dan nemen de avonturen van Barry King een heel drastische wending.
Het grofgebekte taalgebruik dat Marnix Peeters in de mond van zijn personages legt, zal sommige lezers misschien tegen de borst stuiten. Maar dat moet men in zijn context zien. Zijn boeken worden nu eenmaal beheerst door foute, krankzinnige en hilarische figuren die geen heilig huisje sparen. Wie echter aandachtig leest, zal onder de bakken humor en de surrealistische verhaallijn verschillende levenswaarheden ontdekken.
Het boek werd uitgebracht door Peeters’ eigen uitgeverij Potwall Publishers met als voordeel dat het lekker goedkoop is. En je krijgt er een code voor de download van het e-book gratis bij.
Marnix Peeters
Marc De Bock
fictie
-
_Marc De Bock - Recensent
Meer van Marc De Bock

_Van zelfde auteur

_Nieuwste recensies

Bekijk alle nieuwe recensies