Johan Swinnen
Gerda Sterk
Non-fictie
  • 1548 keer bekeken
  • minuten leestijd
  • Reacties

Waardering

20 september 2021 ROLAND MINNAERT Fotograaf van de vrijheid
ECCE HOMO Zoals Gert De Nutte in zijn voorwoord schrijft: “… niets interesseert de mens zozeer als de mens in al zijn fascinerende gedaanten… maar niet het lijdende, door god en gebod getekende slachtoffer dat boet voor zonde en schuld, maar wel de triomfantelijke, vreugdevolle celebrant van leven, liefde, vrijheid en schoonheid.” Deze woorden vatten het beeldmateriaal van Minnaert samen.
OPEN EN BLOOT
Hij portretteert veel naakte vrouwen, maar nergens wordt het pornografisch materiaal. De beelden suggereren vrijheid, ongedwongenheid, speelsheid, vrijmoedige levenslust. De modellen lijken zich niet te schamen om zich te tonen, integendeel, de bijbehorende teksten geven aan dat ze plezier hebben in wat hun lichaam aan hen (en de toeschouwer) kan bieden.
Prachtig zijn de foto’s van de hoogzwangere Tutsiprinses, als kind gered van de genocide in Rwanda. “Black is beautiful” lezen we en iedereen die deze foto’s ziet, zal ermee instemmen.
ABECEDARIUM
De 26 letters van het alfabet zijn de beginletters van 26 begrippen, met telkens 4 foto’s die bij dit begrip passen. De criteria die de samenstellers gebruikten zijn: “de aanleg voor observatie, de neiging tot het surreële en het visionaire, en de aandacht voor de wereldgeschiedenis van de fotografie.” (p.27)
Op de linkse bladzijde vinden we de toelichting bij het begrip en hoe de 4 foto’s bij het begrip passen. Op de rechtse bladzijde geeft Minnaert zelf elke foto een titel en een interpretatie die ons  bovendien aandachtiger doet kijken naar de volgende bladzijde met grote foto’s.
DEMONISCH
Bij de letter D vinden we “demonisch” en de uitleg is al even wars van schijnheilige, preutse moraal als de foto’s zelf.
Bij “Mens” vinden we een iconische foto van Hugo Claus op de schoot van het standbeeld van Hendrik Conscience. Bij “Wonder” zien we de jonge Liesbeth List.
Op een foto uit 1967 zien we Jan Decleir in zijn rol als waanzinnige, balancerend tussen hoop en wanhoop.
De foto’s uit de jaren ‘60 weerspiegelen de nieuwe hippie-cultuur, maar er zijn evengoed foto’s uit bv. 2011.
VRIENDSCHAP
“Vrienden zijn gouden draden op het weefgetouw van ons leven” zijn de poëtische woorden die een foto met Roland Monteyne, Rik Poot en anderen begeleiden. We zien zelfs Donovan met Derroll Adams voor hun optreden in 1969 in het Antwerps Sportpaleis.
FIERE NAAKTEN
Verschillende mensen schreven een voorwoord en een nabeschouwing. Deze teksten nodigen uit tot nadenken over de verhouding tussen vrijheid en de heersende moraal, over de schaamtecultuur, over hoe Minnaert  “het heeft aangedurfd resoluut over de muren van pulp te klauteren” (p.210). “De natuur als vormgever is de eeuwige bron van verwonderde bewondering. Een godsgedachte is daarbij overbodig” (W. Elias, p.217).
TENTOONSTELLINGEN  2021 en 2022
Het boek begeleidt de tentoonstellingen waarvan de data achterin vermeld staan, maar het zou zeker niet misstaan op een salontafel, zodat men er af en toe monkelend en genietend in kan bladeren.
Het boek en de tentoonstellingen kwamen tot stand in samenwerking met het Humanistisch Verbond.

Gerda Sterk
Johan Swinnen
Gerda Sterk
Non-fictie
Lid van Humanistisch Verbond, VJV, SKEPP
_Gerda Sterk - Recensent
Meer van Gerda Sterk

_Van zelfde auteur

_Nieuwste recensies

Bekijk alle nieuwe recensies