Laurence Devillairs
Lieven Vanhoutte
Non-fictie
  • 659 keer bekeken
  • minuten leestijd
  • Reacties

Waardering

9 januari 2023 Een kleine filosofie van de zee
Wil je mijmeren over de betekenissen van de zee ? Dan is dit boek mooi. Een boek om in kleine stukje te savoureren. Even nadenken, genieten van de zon, luisteren naar het geklots van de zee. Woon je ver van de zee, dan kan een schelp je het ruisen van de zee laten beleven tussen de stukjes in.
In korte stukjes komen alle denkbare onderwerpen aan bod. Is het een zee of een oceaan ? Wat is het verschil tussen vloed en eb en hoe komt dat? Welke kleuren heeft de zee en hoe bedriegt ons oog ons? Hoe worden we zeeziek? Zeelieden als avonturiers en kapers. De tekst wordt doorspekt met pareltjes als “Navigeren is een route uitstippelen en er niet van afwijken, ook al weet je niet zeker of het de juiste is.”
Haaienfilosofie
Het boek sluit af met een hoofdstukje om gewoontes af te leren. Een verbod op stilstand, een afslag nemen naar nieuwe horizonten. Ik laat opnieuw het boek aan het woord: “Met dit in gedachten zouden we een antigelatenheidsprogramma kunnen opstellen. Dit hoeft helemaal niet afmattend of benauwend te zijn. Het komt er op neer dat we gewoon regelmatig met onszelf afspreken dat we sommige dingen anders willen aanpakken. Filosofische teksten lezen, waarom niet?’

Dit lijkt me een voldoende positief idee om huppelend het nieuwe jaar in te gaan, vol van goede voornemens.

Lieven Vanhoutte
Dit boek werd eveneens gerecenseerd door Gerda Sterk.
Laurence Devillairs
Lieven Vanhoutte
Non-fictie
recensent
_Lieven Vanhoutte recensent
Meer van Lieven Vanhoutte

_Van zelfde auteur

_Nieuwste recensies

Bekijk alle nieuwe recensies