Margareta Magnusson
Gerda Sterk
Non-fictie
  • 1292 keer bekeken
  • minuten leestijd
  • Reacties

Waardering

24 mei 2022 Levenslessen van iemand die (waarschijnlijk) eerder dood gaat dan jij
Magnusson heeft een bestseller geschreven "De edele Zweedse kunst van het opruimen", ook genaamd: opruimen voor je doodgaat. In dat boek raadt ze aan om erfgenamen de moeite te besparen om al je rommel op te ruimen. Doe het zelf als je op gevorderde leeftijd komt. Het bevordert je eigen gemoedsrust.
De auteur is intussen een eind in de 80. Dit boekje dient zich aan als een vervolg met nog meer tips en wijze levenslessen. Als je dat verwacht, kom je als lezer een beetje bedrogen uit: het is veeleer een terugblik op haar leven en hoe ze trachtte sereen om te gaan met de nadelen van het ouder worden. Ze is optimistisch ingesteld, maar ze verzwijgt de moeilijkheden niet. Toen ze net 80 was heeft ze het bewustzijn verloren en is wakker geworden in de kliniek: hartaanval. Na het overlijden van haar man was haar leven "troosteloos en leeg".
Het is een sympathiek boek, met een flinke dosis humor geschreven en met een paar aanbevelingen. Zo bijvoorbeeld raadt ze aan om niet te fier te zijn om een rollator te gebruiken. Ruim alle losse vloerkleedjes op, een huisdier houden is geweldig maar bedenk dat het een grote verantwoordelijkheid meebrengt, sta open voor verandering en eet gerust chocolade!
Het is lectuur om een prettige middag mee door te brengen. Je hoort je wijze, oude mama of oma praten over het leven op een humoristische, relativerende manier. Je leert hoe het leven is voor een tachtigjarige.
In een appendix heeft ze het toch nog even over opruimen en schoonmaken voor de einddatum.

Gerda Sterk
Margareta Magnusson
Gerda Sterk
Non-fictie
Lid van Humanistisch Verbond, VJV, SKEPP
_Gerda Sterk - Recensent
Meer van Gerda Sterk

_Van zelfde auteur

_Nieuwste recensies

Bekijk alle nieuwe recensies