Claire Moens
Gerda Sterk
Non-fictie
  • 1886 keer bekeken
  • minuten leestijd
  • Reacties

Waardering

21 juli 2022 Magische en helende stenen. Feiten en mythes.
In de inleiding maakt Moens al direct duidelijk dat degene die - afgaand op de titel - hoopt te lezen welke stenen magische krachten bezitten, het verkeerde boek vast heeft. In verschillende hoofdstukken gaat ze in op wat die krachten zouden moeten zijn, welke mythen al eeuwen verbonden zijn met kristallen en wat de feiten zijn.
Wat is een kristal?
Misschien zal niet iedereen willen weten wat de fysische en chemische eigenschappen zijn van het kristal, maar het is best de feiten te laten spreken vooraleer we begrippen als "steen", "mineraal" of "edelsteen" tegenkomen.
Gilgamesj en Plato
In het Gilgamesh-epos, van 2000 jaar vóór onze tijdrekening, lezen we dat edelstenen de vruchten zijn van bomen uit het paradijs. Plato dacht dat ze de kracht hadden van de planeten en sterren waar ze vandaan kwamen. Plinius de Oudere was overtuigd van hun geneeskracht. Kortom (edel)stenen, amuletten en talismannen moesten het onwetende, bange volk bescherming bieden tegen ziektes en onheil. Het geloof dat bepaalde stenen iets te maken hebben met de dierenriem, met de maan, met de planeten en met het individu zelf is dus een oud geloof, maar het is sinds de jaren '70 weer helemaal terug.
Maya's en spiegels van obsidiaan
In het hoofdstuk dat gaat over de bijzonder werking toegeschreven aan edelstenen en kristallen, leren we interessante wetenswaardigheden. In het boeddhisme staat saffier voor vrede en vriendschap. Julius Caesar was dol op smaragden en de priesters van de Maya's gebruikten spiegels van geslepen obsidiaan om de toekomst te voorspellen. Ook aan organische edelstenen, zoals parels of koraal, werden én worden bijzondere eigenschappen toegedicht.
New Age
Vanaf de jaren '70 van de vorige eeuw zijn er grote groepen mensen die als het ware de magie opnieuw ontdekt hebben. Zij kijken naar het leven op een alternatieve manier. Ze wantrouwen de wetenschap en zeker Big Pharma. Ze zien het heil in intuïtie, ze gaan af op het gevoel, ze geloven dat je moet openstaan voor het bestaan van energiebanen, kortom een spiritualistische benadering is zoveel beter voor onze (geestelijke) gezondheid dan de enggeestige, geldverslindende geneeskunde. De auteur wijst er fijntjes op dat de alternatieve geneeskunde een gigantische markt is waarin miljarden omgaan.
De adepten van de alternatieve geneeskunde hechten veel belang aan de geneeskracht van kristallen, al dan niet gecombineerd met bv. reiki of feng shui. Moens kan de bizarre overtuigingen niet bespreken zonder humor. Ik geef een voorbeeld: een ziek dier hoeft niet tot bij de therapeute te komen. De eigenaar betaalt "slechts" 150 dollar en de heling gebeurt op afstand, enkel "op voorwaarde dat het dier het zelf wil" en "dat het onbeweeglijk blijft gedurende de hele sessie".
Gwyneth Paltrow
Sommige figuren hebben winstgevende therapieën ontdekt en sociale media en beroemdheden zoals Victoria Beckham of  Gwyneth Paltrow maken er geen geheim van dat ze geloof hechten aan de magie van stenen.
In coronatijden stonden er plots groepen op die zo succesvol reclame maakten voor bepaalde stenen die bescherming zouden bieden, dat er aan de lopende band nagemaakt werden.
Het is bijgeloof tegenover wetenschap en daarover gaan de laatste drie hoofdstukken.
Epiloog
Claire Moens benadrukt nogmaals dat het zinloos is om met overtuigde adepten in discussie te gaan en dat is jammer voor hen. Mensen blijven soms te lang rondlopen met klachten, laten zich alternatief behandelen en gaan pas naar de reguliere dokter als het te laat is. Ze hoopt met dit boek mensen zelf te laten inzien wat het verschil is tussen feiten en mythes.

De bibliografie omvat ook artikels, blogs, websites e.d.  Er is geen index.

Gerda Sterk
Claire Moens
Gerda Sterk
Non-fictie
Lid van Humanistisch Verbond, VJV, SKEPP
_Gerda Sterk - Recensent
Meer van Gerda Sterk

_Van zelfde auteur

_Nieuwste recensies

Bekijk alle nieuwe recensies