Bill Browder
Ignace Claessens
Non-fictie
  • 978 keer bekeken
  • minuten leestijd
  • Reacties

Waardering

22 juli 2022 Achtervolgd door de staatsmaffia
In navolging van de Verenigde Staten, waar de Magnitski-wet reeds in 2012 werd aangenomen, heeft de Raad Buitenlandse Zaken van de Europese Unie in 2020 deze wet eveneens goedgekeurd. Door deze sanctieregeling kunnen de landen die deze regeling in hun wetgeving opgenomen hebben, waaronder thans ook alle Europese lidstaten, de mensenrechtenschenders wereldwijd harder aanpakken. Zo kunnen ze op een zwarte lijst geplaatst worden, wat het voor hen onmogelijk maakt een visum te krijgen om deze landen binnen te komen. Op die manier kunnen ook hun banktegoeden bevroren worden. Momenteel hebben reeds 34 landen deze wet aangenomen.
De auteur van dit werk, Bill Browder, was één van de oprichters van het investeringsfonds Hermitage Capital Management, ooit het grootste investeringsfonds in Rusland. Sergej Magnitski was zijn Russische advocaat.
In 2006 werd Bill Browder de toegang tot Rusland geweigerd. Het investeringsfonds Hermitage Capital Management werd daarop het slachtoffer van een “bedrijfsoverval”: het inpalmen van een onderneming met de hulp van corrupte ambtenaren en rechters.
De oorspronkelijke oprichters werden buitengewerkt en vervangen door marionetten van het regime. Deze slaagden er in via allerhande kuiperijen de door het investeringsfonds betaalde belastingen aan de Russische Staat ten bedrage van 230 miljoen dollar terug te krijgen. Pure diefstal van Russisch belastingsgeld.
De auteur zette zijn advocaat Sergej Magnitski op deze zaak. Hij ontrafelde het fraudenetwerk en bezorgde voor het regime bezwarende documenten aan een bevriend journalist. Dit leidde tot zijn aanhouding en na 358 dagen voorlopige hechtenis in erbarmelijke, mensonterende omstandigheden, werd hij op 16 november 2009 doodgeknuppeld in zijn cel.
De auteur voelde zich schuldig voor de dood van zijn raadsman en voor het leed van diens familie en heeft sedertdien als voornaamste betrachting:
“alles in mijn leven opzijzetten en al mijn tijd, middelen en energie inzetten om iedereen die bij de onterechte arrestatie, marteling en dood van Sergej betrokken was en iedereen die een deel van die 230 miljoen had ontvangen voor de rechter te brengen”.
Het besproken werk is het relaas van de persoonlijke kruistocht van de schrijver tegen Poetin en zijn bende. Hij heeft kosten noch moeite gespaard om de wet, genoemd naar zijn vermoorde raadsman, in de Verenigde Staten en daarna in andere landen, in hun wetgeving te doen opnemen. Het is bij wijlen een vrij technisch verhaal. Een beschrijving  van allerhande procedures en machinaties van de Russische overheid om de auteur te beletten zijn levensdoel te realiseren, maar de vlotte schrijfstijl zorgt er voor dat de lectuur boeiend blijft.
Daarbij komen nog andere politieke moorden en moordpogingen ter sprake, zoals de moord op Boris Nemtsov, partner in de strijd tegen de moordenaars van Magnitski en tegen hen (o.a. Poetin) die deze moord in de doofpot wensten te steken, en de moordpoging op Vladimir Kara-Moerza, belangrijkste vertrouweling van Boris Nemtsov. Het is bekend dat het misdadige Russische regime er niet voor terugdeinst, in binnen- en buitenland, politieke tegenstanders uit de weg te ruimen, bij voorkeur door vergiftiging. Zo beschikt de Russische geheime dienst over een heuse giffabriek waar allerhande nieuwe giftstoffen aangemaakt worden en uitgetest op politieke gevangenen in aloude Nazi-traditie. Is het geen tijd dat het Kremlin zelf gedenazificeerd wordt?
Wie er, na de misdadige interventie in Oekraïne, nog zou aan twijfelen dat Poetin een niets ontziende, corrupte, massa- moordenaar is en zijn acolieten pure maffiosi, moet dit boek zeker lezen.

Ignace ClaessensDit boek werd eveneens gerecenseerd door Victor De Raeymaeker: https://humanistischverbond.be/kritisch-lezen/720/achtervolgd-door-de-staatsmaffia-het-waargebeurde-verhaal-van-russische-witwaspraktijken-louche-moordanslagen-en-de-lange-arm-van-poetin/ 
Bill Browder
Ignace Claessens
Non-fictie
recensent
_Ignace Claessens recensent
Meer van Ignace Claessens

_Van zelfde auteur

_Nieuwste recensies

Bekijk alle nieuwe recensies