Ludo De Brabander en Pieter Teirlinck
Gerda Sterk
Non-fictie
  • 781 keer bekeken
  • minuten leestijd
  • Reacties

Waardering

22 juli 2022 Voordat de bom valt. Waarom een kernwapenvrije wereld nodig is.
Het voorwoord van Tom Sauer, professor Internationale Politiek UA, maakt duidelijk dat je dit boek niet leest ter bevordering van je gemoedsrust. Wat het boek wél bevordert is je kijk op de realiteit: "Een kernoorlog is het meest realistische scenario voor een allesvernietigende ramp op korte termijn." En vervolgens lezen we in de inleiding: "Kernwapens zijn massavernietigingswapens die een ernstige planetaire bedreiging vormen en zolang ze bestaan, valt niet uit te sluiten dat ze worden ingezet." De toon is gezet!
Trump, Poetin
Na de Koude Oorlog verdween de nucleaire dreiging van het toneel. De VS was de enige kernwapenmacht die effectief kernwapens had ingezet in een echte oorlogssituatie, op Hiroshima en Nagasaki, en ook de enige natie die kernwapens heeft opgesteld op het grondgebied van andere landen. Verder in het boek zullen de auteurs aantonen dat er in België in Kleine-Brogel opgesteld staan, al ontwijkt elke regering dat met de zin: "We bevestigen noch ontkennen".
Dreigende taal van Trump aan het adres van Noord-Korea en de uitspraken van Poetin in 2022 aan Oekraïne, de antwoorden van de VS en de NAVO maken de dreiging plots weer heel reëel. Obama kreeg dan wel de Nobelprijs voor de Vrede in 2009, hij liet de nucleaire ontwapening volledig varen en nam het initiatief tot de grootste investering in de modernisering van nucleaire strijdkrachten sinds Reagan.
Songtekst ‘De Bom’ van Doe Maar (1983) Carriere maken voordat de bom valt. Werken aan mijn toekomst voordat de bom valt. Ik ren om mijn agenda voordat de bom valt. Veilig in het ziekenfonds voordat de bom valt.…
Kernwapenarsenalen
Anno 2022 beschikken negen landen over kernwapens. Ongeveer 2000 stuks bevinden zich in hoge staat van paraatheid. De landen hebben deze wapens zogezegd achter de hand als afschrikking, niet om ze te gebruiken. De VS houdt evenwel vast aan het recht om als eerste een nucleaire aanval uit te voeren en Poetin verklaart gebruik te zullen maken van zijn voorraad als een potentiële agressor Rusland aanvalt. De NAVO definieert zich expliciet als een nucleaire alliantie sinds de top in Lissabon in 2010.
Manhattan Project
In hoofdstukken 2, 3 en 4 onderzoeken de auteurs hoe de atoomgeheimen ontrafeld werden en hoe vooral de VS van het ontwerpen van een bom een hoofdzaak maakten. Om aan grondstoffen te geraken, werden pakten gesloten met o.a. België, zodat Union Minière tonnen uraniumerts vanuit Belgisch Congo kon verschepen naar de VS. "Dit verrijkt uranium werd later verwerkt in de atoombom Little Boy die Hiroshima verwoestte". (p. 38)
Liegen zonder verpinken
De twee auteurs gebruiken regelmatig "liegen", "ontkennen", "twee jaar later vrijgegeven", "een oorlog verkopen als", "politiek bedrog", "verkrampte poging tot geheimhouding" en andere termen die erop wijzen dat wij enkel te weten komen wat de militairen gedogen dat we weten. "Spaak en andere leden van de regering logen het parlement intussen bewust voor. De voorgaande regering, onder leiding van Gaston Eyskens, had in 1959 haar principeakkoord al gegeven voor de installatie van kernwapens op Belgisch grondgebied, gecontroleerd en bewaakt door Amerikaanse troepen." (p. 157). De dreiging die uitging van de "oude atoombommen" is immens, maar hier stopt het niet, er wordt gewerkt aan hypersonische wapens, aan raketschilden, aan hypersonische glijvehikels, aan hypersonische kruisraketten aangedreven door een scramjet-motor. Geen wonder dat de auteurs erom smeken België atoomwapenvrij te maken en ze benadrukken dat énkel als de rest van de wereld dit voorbeeld zou volgen, een armageddon vermeden kan worden.
Noten en Bibliografie
Elf bladzijden met Noten en 23 bladzijden met een alfabetisch gerangschikte bibliografie getuigen van het opzoekingswerk dat aan de beweringen in het boek voorafgegaan is. 

Voor lezingen door de auteurs, contacteer de uitgeverij: [email protected]
In samenwerking met Vrede vzw, www.vrede.be

Gerda Sterk
Ludo De Brabander en Pieter Teirlinck
Gerda Sterk
Non-fictie
Lid van Humanistisch Verbond, VJV, SKEPP
_Gerda Sterk - Recensent
Meer van Gerda Sterk

_Van zelfde auteur

_Nieuwste recensies

Bekijk alle nieuwe recensies