Gunnar Staalesen
Gerda Sterk
fictie
  • 656 keer bekeken
  • minuten leestijd
  • Reacties

Waardering

9 november 2022 Laat de kinderen tot mij komen
Varg Veum is het hoofdpersonage van een reeks: hij is privédetective met veel rechtvaardigheidsgevoel en weinig gevoel voor het aanvaarden van gezag.
In dit boek besteedt Staalesen minder aandacht aan het druilerige weer dat hij zo mooi beschrijft in andere boeken. De openingsscène is al terneerdrukkend genoeg: Varg wordt in de gevangenis gesmeten omdat hij betrokken zou zijn bij een pedofielennetwerk. Hij schreeuwt zijn onschuld uit, maar wordt niet geloofd.  Hij is het slachtoffer van een complot en enkele hoofdstukken lang denkt hij in een terugblik na over wie hem dat gelapt heeft.
Ontsnapping
Hij heeft vele vijanden gemaakt in de loop der jaren en vooral toen hij in de greep was van zijn alcoholverslaving. Hele periodes zijn als het ware uit zijn geheugen gewist. De politie van Bergen gelooft van zijn onsamenhangende beweringen geen snars. Op zijn laptop vinden ze bewijzen genoeg van zijn betrokkenheid. Varg weet op een dag aan de politie te ontsnappen en begint zijn eigen zoektocht die hem - na vele spannende momenten - uiteindelijk bij de ware daders brengt.
Laat de kinderen tot mij komen
De Nederlandse vertaling koos als titel dit mooie citaat uit de bijbel, maar in de context van kinderporno wordt het wel zeer luguber. De auteur beschrijft zeer beeldend de nachtmerries van Varg, de bedreigingen, de verwardheid tijdens zijn vele dronken periodes. Gelukkig blijft hij een beetje terughoudend in de beschrijvingen van het misbruik van kinderen. Hoe dan ook is het geen boek waarvan je vrolijk wordt. Het is voor liefhebbers van een goed geschreven thriller.

Gerda Sterk
Gunnar Staalesen
Gerda Sterk
fictie
Lid van Humanistisch Verbond, VJV, SKEPP
_Gerda Sterk - Recensent
Meer van Gerda Sterk

_Van zelfde auteur

_Nieuwste recensies

Bekijk alle nieuwe recensies