Dennis van den Buijs
Paul Van Aelst
Non-fictie
  • 653 keer bekeken
  • minuten leestijd
  • Reacties

Waardering

3 februari 2023 Wijn
Dennis van den Buijs laat er geen twijfel over bestaan. Hij begint de inleiding van zijn boek met: “Wijn is alles”. De titel van zijn werk is trouwens al even laconiek: “Wijn”.
Dennis van den Buijs, geboren in Antwerpen in 1986, werkt sinds 2010 voor de VRT. Hij studeerde geschiedenis aan de KU Leuven en behaalde een master internationale betrekkingen aan de Universiteit van Antwerpen.
Je vindt heel wat boeken over wijn. Meestal wijden ze uit over de techniek van vinificatie, over de ligging van de wijngaarden, de vaktermen voor oenoloog en gastronoom. Van den Buijs miste in deze literatuur vooral het echte verhaal, de emotie achter de wijn, de passie. Hij zocht en vond het menselijke verhaal achter de passionele godendrank. Zijn stelling is dat wijn mensen geluk brengt en met dit boek wil hij hetzelfde doen. Wijn staat vol van geschiedenissen, anekdotes en verrassingen voor bij een lekker glas wijn.
In bijna honderd korte verhalen neemt hij de lezer mee doorheen de wijnwereld. Hij deelt zijn werk op in acht hoofdstukken waarin hij alles kwijt kan over de natuur, het prestige, de traditie, de wereld, de macht, de religie, de wetenschap en als laatste komt de business aan bod.
Als geboren verteller weet hij de lezer te boeien en de anekdotes volgen elkaar in snel tempo op. Zijn schrijfstijl benadert de verteltoon, is laagdrempelig, direct en overtuigend. Verweven in de verhalen geeft hij heel wat wijnkennis mee. Elk stukje is gekoppeld aan de wonderbaarlijke wereld van de druif en de wijn. Wijn is zo een vat vol geweldige verhalen, het een al wonderbaarlijker dan het volgende. Nooit is het een belerend boek met lange uiteenzettingen, maar het is net informatief en walsend luchtig zoals ook wijn behoort te zijn.
Van den Buijs past zijn gevoel voor humor toe op de geschiedenis van de wijn. Zo wordt de tekst luchtig en aangenaam om lezen. Er staan tal van geschiedkundige namen, feiten en wijnsoorten vermeld zonder dat ze afleiden van zijn motief: “Wijn moet je drinken, wijn moet je proeven”.
Van den Buijs is niet iemand die het zoekt bij blind wijn proeven, maar ervan uitgaat dat goede wijn is wat voor de drinker op dat ogenblik lekker is. Je emotie, het gezelschap en het verhaal geven een onmisbare extra dimensie aan de persoonlijke ervaring. Doorheen de tekst hoor je dat hij een liefhebber is van Italiaanse wijnen, maar nergens stoort dat.
Wijn is bijgevolg geen boek voor oenologen. Het wil een verzameling van smakelijke en vermakelijke verhalen zijn die tegelijkertijd een vleugje geschiedenis uitstralen. Daarin is het werk zeker geslaagd. Het is een bijzonder aangenaam boek om lezen en je kan het nog fijner maken door er een glas van de beschreven wijn bij te drinken. Daarbij waarschuwt Van den Buijs er wel voor dat wijn alcohol bevat dat een toxische stof is waaraan je verslaafd kan geraken. Toch moet een glas wijn – geconsumeerd met mate – lekker zijn om er zo’n goed boek over te schrijven.
Voor wie snel iets wil opzoeken staat er achteraan nog een register met alle besproken druivenrassen en een lijst van alle landen en regio’s met een wijncultuur.

Paul Van Aelst
Dennis van den Buijs
Paul Van Aelst
Non-fictie
-
_Paul Van Aelst - Recensent
Meer van Paul Van Aelst

_Van zelfde auteur

_Nieuwste recensies

Bekijk alle nieuwe recensies