De Gedachtestreep
Geschreven door Humanistisch Verbond
  • 1180 keer bekeken
  • minuten leestijd
  • Reacties

14 november 2022 De Gedachtestreep – Aflevering 16: Jeroen Theunissen, 'Ik = cartograaf'
Johan Braeckman spreekt met Jeroen Theunissen, over zijn boek 'Ik = cartograaf' (De Bezige Bij, 2022).
De Gedachtestreep – Aflevering 16: Jeroen Theunissen, 'Ik = cartograaf'
Klik hier om de aflevering op YouTube te bekijken.
_Over het boek

Toen hij een jaar of twintig was, vond Jeroen Theunissen in een reiswinkeltje een kaart van Europa waarop dikke purperen lijnen langeafstandswandelingen markeerden. Wanneer de schrijver jaren later last krijgt van melancholie, angstaanvallen en depressies, en zich gevangen voelt in een ongelukkig huwelijk, laat hij alles en iedereen achter, ook en vooral zijn twee kinderen, en begint aan een zes maanden durende wandeltocht van Zuidwest-Ierland tot aan de Bosporus. Jeroen Theunissen treedt zo in de voetsporen van de Brit Patrick Leigh Fermor, die al in 1933 te voet van Hoek van Holland naar Constantinopel reisde, dwars door een Europa dat zich op een scharniermoment bevond – Adolf Hitler was immers net aan de macht gekomen. Het Europa waar Theunissen doorheen wandelt kampt opnieuw met heel wat problemen: klimaatverandering, nationalisme en een vluchtelingencrisis.
Ik = cartograaf is vele boeken ineen. Een verslag van een wandeltocht. Een onhandige poging om onze snel veranderende wereld vast te grijpen. Een verhaal over een man die halsoverkop wegvlucht van zijn verantwoordelijkheden, terugkomt en probeert om een thuis voor zijn kinderen te creëren. In Ik = cartograaf tekent Theunissen een persoonlijke kaart van Europa, het continent dat hij graag zijn thuis wil noemen.
_Over de auteur
Jeroen Theunissen
Jeroen Theunissen werd in augustus 1977 in Gent geboren, en studeerde Germaanse talen in aan de Universiteit Gent. Hij reisde een beetje. Later werkte hij als leraar Engels en Duits. Tegenwoordig heeft hij een deeltijdse baan als docent in de film- en theaterschool RITCS in Brussel, en is hij onder andere leraar creatief schrijven.
Sinds 2004 publiceerde Jeroen elf boeken. In januari 2004 debuteerde hij bij uitgeverij Meulenhoff met de roman De onzichtbare. Hierna volgden drie dichtbundels, Thuisverlangen (2005), Het zit zo (2009) en Hier woon je (2015).  In 2006 verscheen de verhalenbundel Het einde (2006). Hij publiceerde de romans Een vorm van vermoeidheid (2008), De stolp (2010), De omwegen (2013), Onschuld (2014) en Jouw huid (2018). In 2022 verscheen Ik = cartograaf.
Zijn boeken worden uitgegeven bij uitgeverij De Bezige Bij.
Hij heeft twee zoontjes en woont in Gent.
_En meer
  • Lees hier meer over De Gedachtestreep.
De Gedachtestreep
-
_Humanistisch Verbond -
Meer van Humanistisch Verbond

_Recent nieuws

Bekijk alle nieuwe berichten

_Populair nieuws

Bekijk meer populair nieuws