De Gedachtestreep
Geschreven door Humanistisch Verbond
  • 1057 keer bekeken
  • minuten leestijd
  • Reacties

13 januari 2023 De Gedachtestreep – Aflevering 19: Mark Coeckelbergh, 'AI Ethics'
Johan Braeckman spreekt met Mark Coeckelbergh, over zijn boek 'AI Ethics' (Pelckmans, 2022).
De Gedachtestreep – Aflevering 19: Mark Coeckelbergh, 'AI Ethics'
Klik hier om de aflevering op YouTube te bekijken.
_Over het boek

Dankzij artificiële intelligentie werkt de zoekmachine van Google, kan Facebook gericht adverteren en kunnen Alexa en Siri hun job doen. Zonder AI geen zelfrijdende auto's, voorspellende ordehandhaving of wapens die autonoom kunnen doden. Deze en andere AI-toepassingen zijn het onderwerp van een verhit debat. Is AI een zegen of een vloek?
Technologiefilosoof Mark Coeckelbergh beschrijft in AI Ethics wat het monster van Frankenstein, transhumanisme en technologische singulariteit met AI te maken hebben. Hij vat relevante filosofische discussies samen, legt de technologie van AI uit, behandelt verschillende mogelijke aanpakken en focust vooral op machine learning en datawetenschap. Hij schetst ook een overzicht van belangrijke ethische vraagstukken zoals privacy, de verantwoordelijkheden van alle betrokkenen, transparantie en databias. Verder bespreekt hij de invloed van een AI-economie op ons werk. Tot slot analyseert hij diverse beleidsvoorstellen en bespreekt hij de uitdagingen die beleidsmakers te wachten staan.
Want AI kan een bijdrage leveren aan onze maatschappij, op voorwaarde dat ethiek meegenomen wordt in elke stap van de ontwikkeling.
_Over de auteur
Mark Coeckelbergh
Professor Mark Coeckelbergh doceert Filosofie van Media en Technologie aan de Universiteit van Wenen. Hij schreef eerder onder andere New Romantic Cyborgs: Romanticism, Information Technology, and the End of the Machine en Introduction to Philosophy of Technology.
_En verder
  • Lees hier meer over De Gedachtestreep.
De Gedachtestreep
-
_Humanistisch Verbond -
Meer van Humanistisch Verbond

_Recent nieuws

Bekijk alle nieuwe berichten

_Populair nieuws

Bekijk meer populair nieuws