De Gedachtestreep
Geschreven door Humanistisch Verbond
  • 1482 keer bekeken
  • minuten leestijd
  • Reacties

9 februari 2023 De Gedachtestreep – Aflevering 21: Michael Vlerick, 'Kritisch en Wetenschappelijk Denken'
Johan Braeckman spreekt met Michael Vlerick, over zijn boek 'Kritisch en Wetenschappelijk Denken' (Open Press TiU, 2022).
De Gedachtestreep – Aflevering 21: Michael Vlerick, 'Kritisch en Wetenschappelijk Denken'
Klik hier om de aflevering op YouTube te bekijken.
_Over het boek

Kritisch denken is een van de grootste lacunes in ons onderwijs. Zin van onzin leren scheiden is van enorm belang in het informatietijdperk waarin we leven. Dit boek helpt je op systematische wijze inzicht te krijgen in en komaf te maken met de belangrijkste denkfouten die elke mens spontaan maakt. Het helpt je ook drogredenen en onbetrouwbare informatie te ontmaskeren.
Naast inzicht in wat kritisch en wetenschappelijk denken inhoudt, kom je ook meer te weten over wat wetenschap betrouwbaar maakt. In tijden van wetenschapsscepticisme, waar (soms gevaarlijke) pseudowetenschappelijke en complottheorieën welig tieren, is dat bijzonder belangrijk.
Kritisch denken is geen kwestie van intellectuele voorkeur, of zelfs van eigenbelang (alhoewel je er zeker voordeel uithaalt). Het is in de eerste plaats een kwestie van morele en maatschappelijke verantwoordelijkheid. Uit beter denken volgt een betere wereld. Met dit boek hoop ik daar een steentje aan bij te dragen en kan jij, beste student of lezer, dat ook doen!
_Over de auteur
Michael Vlerick
Als wetenschapsfilosoof en docent aan de universiteit van Tilburg bestudeert Michael Vlerick de culturele evolutie van sociale instellingen en reflecteert hij over hoe we onze samenleving kunnen verbeteren. Zelf draagt de filosoof zijn steentje bij door zoveel mogelijk 'groene' vormen van transport te nemen, en door zijn kennis te delen met het publiek. Dit bijvoorbeeld via zijn boek De tweede vervreemding: het tijdperk van de wereldwijde samenwerking.
_En verder
  • Lees hier meer over De Gedachtestreep.
De Gedachtestreep
-
_Humanistisch Verbond -
Meer van Humanistisch Verbond

_Recent nieuws

Bekijk alle nieuwe berichten

_Populair nieuws

Bekijk meer populair nieuws