De Gedachtestreep
Geschreven door Humanistisch Verbond
  • 1150 keer bekeken
  • minuten leestijd
  • Reacties

3 mei 2023 De Gedachtestreep – Aflevering 27: Alain Van Hiel, 'Links vs Rechts'
Johan Braeckman spreekt met Alain Van Hiel, over zijn boek 'Links vs Rechts' (Borgerhoff & Lamberigts, 2022).
De Gedachtestreep, aflevering 27: Alain Van Hiel, 'Links vs Rechts'
Klik hier om de aflevering op YouTube te bekijken.
_Over het boek

De tegenstellingen tussen linkse en rechtse partijen waren nooit zo groot als vandaag. Betekent dit dan dat gewone burgers met een linkse of rechtse voorkeur ook zo verschillend zijn? Waarom bekeert iemand zich überhaupt tot een ideologie? En waarom moeten we de mens achter de ideologie bestuderen en niet de ideologie zelf? In Links vs Rechts formuleert Alain Van Hiel een antwoord op deze vragen. Hij legt uit hoe de wetenschap historisch gezien vooral de rechtse mens bestudeerde en gaat in op de bevindingen uit al die onderzoeken. Zijn rechtse mensen intolerant? Bang? Agressief? Vastgeroest in hun ideeën? Maar ook de linkse mens ontspringt de dans niet. Zijn linkse mensen dan niet autoritair?
Bevooroordeeld? Overdreven angstig voor doembeelden en het einde van de wereld? Discrimineren ze bepaalde groepen? Of zijn ze dan toch heiliger dan de paus? Dit boek is geen links of rechts pamflet, maar een psychologische analyse van de mens achter de ideologie.
_Over de auteur
Alain Van Hiel
Alain Van Hiel is hoogleraar Sociale en Politieke Psychologie aan de Universiteit Gent en doceert jaarlijks aan bijna tweeduizend studenten uit verscheidene opleidingen. Hij is (co-)auteur van tientallen publicaties in internationale tijdschriften over ideologische houdingen en politiek extremisme.
_En verder
  • Lees hier meer over De Gedachtestreep.
De Gedachtestreep
-
_Humanistisch Verbond -
Meer van Humanistisch Verbond

_Recent nieuws

Bekijk alle nieuwe berichten

_Populair nieuws

Bekijk meer populair nieuws