De Gedachtestreep
Geschreven door Humanistisch Verbond
  • 1039 keer bekeken
  • minuten leestijd
  • Reacties

11 september 2023 De Gedachtestreep – Aflevering 33: Tom Regan, 'Pleidooi voor dierenrechten'
Johan Braeckman spreekt met Joris Capenberghs, vertaler van het werk van Tom Regan (Uitgeverij Noordboek, 2022).
De Gedachtestreep, aflevering 33: Tom Regan, 'Pleidooi voor dierenrechten'
Klik hier om de aflevering op YouTube te bekijken.
_Over het boek

Dieren zijn 'levensbewuste wezens' en beschikken over eigenwaarde. Daarom mogen wij, mensen, ze niet zonder meer als middel gebruiken of inzetten voor onze doeleinden. In de vleesindustrie of als proefdier in laboratoria bijvoorbeeld.
Dit (kantiaanse) standpunt werkte de Amerikaanse filosoof Tom Regan (1938–2017) uit in Pleidooi voor dierenrechten dat sinds de verschijning in 1983 een klassieker is. Tot op de dag van vandaag is Pleidooi voor dierenrechten bijzonder invloedrijk. Het speelt een hoofdrol in het denken over dieren en allerlei debatten rondom dierenrechten. Dit meesterwerk verschijnt nu voor het eerst in een fraaie vertaling van Joris Capenberghs. Met een nawoord van dierenbeschermer Michel Vandenbosch.
'Het is misschien wel de meest consistente en meest onwrikbare verdediging van dierenrechten.'
- Tom L. Beauchamp, Georgetown University
'Mocht het van de dieren afhangen, dan stond het meesterwerk van Tom Regan op elke leeslijst. Mocht het van mij afhangen, ook.'
- Johan Braeckman
_Over de auteur
Joris Capenberghs
Tom Regan (1938-2017) was hoogleraar filosofie aan de North Carolina State University. Zijn kantiaanse benadering van dierenrechten heeft nog altijd veel aanhang binnen en buiten de universiteiten. Hij schreef meerdere boeken over dierenrechten.
Joris Capenberghs (1961) is cultuurhistoricus, antropoloog en vertaler. Hij beweegt zich als wandelaar, publicist, vertaler en curator op het snijvlak van landschappen, erfgoed, taal, artistieke expressie en natuurbeleving. Joris geeft lezingen over allerlei literaire, cultuurhistorische en eco-filosofische thema's. De laatste jaren begeleidt hij bij wijze van experiment ook enkele 'filosofische salons'. (Bron bio: Auteurslezingen.be)
_En verder
  • Lees hier meer over De Gedachtestreep.
De Gedachtestreep
-
_Humanistisch Verbond -
Meer van Humanistisch Verbond

_Recent nieuws

Bekijk alle nieuwe berichten

_Populair nieuws

Bekijk meer populair nieuws