Het Vrije Woord
Geschreven door Humanistisch Verbond
  • 1304 keer bekeken
  • minuten leestijd
  • Reacties

9 december 2021 Feelgoodkaartjes tegen eenzame dagen
Het idee van dit project ontstond voor we geconfronteerd werden met de beperkende maatregelen van de coronapandemie. Vanuit de bezorgdheid van een aantal humanisten over de eenzaamheid die veel mensen ervaren, zochten we naar een manier om daar iets aan te doen. Daarbij was niet alleen het resultaat, maar ook het proces belangrijk. Een hele uitdaging, want verenigingswerk veronderstelt juist verbinding maken en net dat is waar eenzame mensen het vaak moeilijk mee hebben. De ontwikkeling van het project liep samen met de ontwikkeling van de pandemie die strenge en soepele beperkende maatregelen met zich meebracht, dus het omvat zowel acties die individueel als in een (kleine) groep plaats kunnen vinden.
Aanvankelijk nodigden we mensen via een huis-aan-huisflyer en sociale media uit om te schrijven over eenzaamheid. Het verspreiden van de flyers in de eerste lockdown liet ons toe om lange wandelingen met een doel te maken. We vertrokken hierbij vanuit de overtuiging dat schrijven over lastige gevoelens soms deugd kan doen. Het schrijven gebeurde dus individueel (met bewaking van de privacy van de deelnemers). Uit de schrijfsels die we ontvingen, haalden we fragmenten. Op basis van die fragmenten brachten we de voorbije zomer mensen samen om in een kleine groep 'feelgoodkaartjes tegen eenzame dagen' te maken. We gingen onder begeleiding samen creatief aan de slag. Tussendoor werd er wat gebabbeld met je buur of mensen waren gewoon op zichzelf bezig. Het is op zich al een verbindende activiteit. Maar ook het resultaat mag gezien zijn. Daarom besloten we om enkele ontwerpen uit te kiezen en deze op grote schaal te laten drukken. De kaartjes worden ruim verspreid, met de vraag om er iets mee te doen, zoals:
  • Ze naar iemand te sturen om die persoon op te vrolijken, moed toe te wensen, aan te geven dat je er bent voor een babbel, te laten weten dat je aan die persoon denkt ...
  • Voor sleutelfiguren in afdelingen van het Humanistisch Verbond of in andere groepen (waar we bijvoorbeeld een samenwerking mee hebben): de kaartjes sturen naar de vrijwilligers om hen te laten zien dat de band met de groep niet 'verdwijnt', ook als je voorlopig fysiek niet bij elkaar kunt komen.
Je kan ook zelf een workshop plannen om met dit project aan de slag te gaan. Je kan hierbij het lange of het korte traject kiezen.
  • Lang traject: uitnodigen tot schrijven, fragmenten selecteren en op basis daarvan in een vervolgsessie de 'feelgoedkaartjes' maken.
  • Kort traject: enkel de workshop feelgoodkaartjes maken.
Op het einde van de workshop worden enkele bruikbare ontwerpen uitgekozen en wij zorgen er dan voor dat ze gedrukt worden. Met deze kaartjes kan je dan weer verder werken om mensen met elkaar te verbinden.
_Ga aan de slag
Voor de organisatie van de workshop kan je beroep doen op Tine Dekempe (e-mail [email protected], T 0468 53 68 71) voor de voorbereiding. Er is een uitgeschreven draaiboek. Je kan de begeleiding zelf in handen nemen (er zijn veel creatievelingen onder ons!) of wij zoeken iemand.
Wil je aan de slag met de reeds bestaande kaartjes? Neem dan ook contact op met Tine Dekempe (e-mail [email protected], T 0468 53 68 71).  We maken dan afspraken over de kostprijs (we willen hier geen winst op maken, maar bij grote vraag zullen we samen de kosten moeten dragen – richtprijs: ongeveer € 0,50 per kaartje).
Ondertussen is er ook een special edition van de feelgoodkaartjes gemaakt. Er werd een workshop gegeven in het opvangcentrum voor asielzoekers van het Rode Kruis in Eeklo. Daar werd samen met de Geuzen Eeklo een reeks van vijf kaartjes gemaakt. Deze kaartjes worden verkocht ten voordelen van de vluchtelingen in het kamp in Duinkerke, waar enkele vrijwilligsters van het Humanistisch Verbond regelmatig naartoe gaan om hulp te bieden (in de vorm van voeding, tenten en zeilen, kookgerei, kledij en slaapzakken).
In het najaar 2022 werd er eveneens een special edition gemaakt met de deelneemsters uit Eeklo en Maldegem aan het MIRIAM-project. MIRIAM richt zich op alleenstaande moeders in armoede. In hun programma staat empowerment centraal. In Eeklo en Maldegem werd in samenwerking met het Humanistisch Verbond, Rebelle en het huisvandeMens Eeklo een reeks over bodypositivity uitgewerkt. De workshop feelgoodkaartjes maken was daar een onderdeel van. We maakten samen twintig verschillende kaartjes die telkens op vijftig exemplaren verspreid werden.
Het Vrije Woord
-
_Humanistisch Verbond -
Meer van Humanistisch Verbond

_Recent nieuws

Bekijk alle nieuwe berichten

_Populair nieuws

Bekijk meer populair nieuws